Witam. Jestem tu nowy, ale mam problem. Mam nadzieję, że pomożecie. To moje pierwsze podejście do wędlin/mięs długo dojrzewających. Po dwóch tygodniach dojrzewania, Soppressata i Chorizo pokryły się zieloną pleśnią (co widać na załączonych zdjęciach). Wszystko zrobione wg przepisu, temperatura w granicach 12-14 stopni, wilgotność 70-80 %, (co najwyżej mogę mieć wątpliwość, czy zachowałem odpowiednią wentylację, bo dojrzewalnia zrobiona jest z lodówki turystycznej). Chorizo jest zrobione w jelicie naturalnym, natomiast Soppressata w osłonce kolagenowej. Wszystko ponakłuwane zgodnie z przepisem. Moje pytanie brzmi: czy da się to jakoś uratować, czy 3 kg mięsa już jest do wyrzucenia? Zdjęcia: https://photos.google.com/photo/AF1QipPO4UIScf1LKAnAzEL7Jn2t1dgoiSWG6hiQoOVv https://photos.google.com/photo/AF1QipNREVJ9y6W-kLgG2Vp1dFOH5S5p2VhiN5p8Rv-d https://photos.google.com/photo/AF1QipO2a9aRP3N3axNPzGk7rY-gfeF7qdmAFhPzJDR6 https://photos.google.com/photo/AF1QipNe_UWXxNxG5jWzMq1xSZ0zZr0DsIz2XEiurH_a