Skocz do zawartości

Jacakam

Użytkownicy
  • Postów

    57
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Nie podano
  • Miejscowość
    mała

Osiągnięcia Jacakam

Wpółtwórca

Wpółtwórca (5/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. A mnie się taka ukręciła i wysuszyła
  2. Dobra Kostek61 podaj numer konta - wysyłam ci Twój procent ze sprzedaży jako wynagrodzenie za prawa autorskie hihihi Kiełbaska smakował wszystkim i jest tylko jeden problem ... już złożyli nowe zamówienia. A jak budowałem wędzarnie to stali obok, cmokali i grymasili "po co ci to ??? przecież nie umiesz a w ogóle to kto tyle zje jak zrobisz ...." A tak przy okazji się spytam. Na razie to nie mój problem ale w przyszłości może i będzie. Jak przechowujecie nadwyżkę tej kiełbaski ? Można ją zamrozić ?
  3. A i smakuje hmmm bomba. Wiec mam kolejny obowiazkowy element do wykonania przy kazdym wedzeniu. Dzis rozprowadze po rodzince i ziore info o wynikach degustacji.
  4. No dobra 10 dni i więcej nie dam już rady ..... co prawda piętek 13 i były obawy ... ale wyszło całkiem smacznie
  5. Chodzę i chodzę wącham czasami nawet poliże ale ... męczy mnie jedno. Kiełbaska suszy się w spiżarni ale jest tam 20 stopni. Czy to za dużo ??? przenieść ją do garażu (spokojnie nie jeżdżę URSUSEM) więc ropą w nim nie wali tam mam 12 - 14 stopni.
  6. Jeszcze nie mam przekroju bo ..... cwicze silna wole
  7. ANNAM kurcze teraz to trochę za późno bo zrobiłem 5 .... następnym razem się poprawie.
  8. No i ja się skusiłem na kiełbaskę z Twojego przepisu ale mam jedno pytanie ..... Jak cholera wytrzymać ten tydzień suszenia !!!! To nieludzkie i przypomina tortury
  9. No cholerka przekonaliście mnie i ja się biorę za wyroby. Od jutra w kominku pale tylko buka a jak wyjdzie dam znać
  10. Jacakam

    Wybór nadziewarki.

    Nie ukrywam, że bardzo na to liczę. Tak jak niektórzy na forum długo się zastanawiałem czy te 550 zł za nadziewarkę to nie przesada .... dużo ale zobaczymy już jutro. Biała się już prawie "gotuje" w lodówce, co by wskoczyć w odświętne ubranko "flakowe fi 28" i być podana z ochami i achami na stół. Farsz tak jak pisałem zawsze jakiś wymęczony był. Już jutro się przekonam co to mi mikołaj przyniósł
  11. Jacakam

    Wybór nadziewarki.

    No dobra przekonaliście mnie w sobotę startuje co prawda na razie tylko z białą i tylko 6 kg ale .... nie mogę się już doczekać Co do zmęczenia Zelmerkiem to choć stosowałem duże i ogromne sitka to zawsze efekt końcowy był ciut za bardzo rozdrobiony. Teraz mam nadzieję że to co maszynka mi męczyła mięsko przy nadziewaniu odejdzie w niebyt i przekonam moją kochana połówkę że to nie są moje "wymysły" i że wydatek był jak najbardziej celowy i przemyślany Ale żeby Zelmerek się nie obraził do końca to zmodernizowałem mu nasadkę do nadziewania i zobaczę jak sprawować się będzie w nowej maszynie. Myślę, że go w końcu odłożę na półkę ale na razie ma on 4 rowki odpowietrzające więc przy pierwszych razach mogą się mi przydać.
  12. Jacakam

    Wybór nadziewarki.

    pierwsze próby niestety dopiero 18 grudnia. Ale mam zamiar przygotować około 27 kg kiełbaski - co przy obecnym sposobie nabijania (maszynka elektryczna zelmer) mogłoby doprowadzić mnie do obłędu. Jak tylko się uporam z mięskiem to nie omieszkam się podzielić informacjami
  13. Jacakam

    Wybór nadziewarki.

    Uffff 92 strony wątku przeczytane i nareszcie podjęta decyzja dziękuję wszystkim za pomoc przy wyborze :
  14. Jacakam

    Wybór nadziewarki.

    Dzięki Tier. Czyli Hendi też nie mają, skoro to niemal taka sama konstrukcja.
  15. Jacakam

    Wybór nadziewarki.

    Koledzy a takie dziwne pytanie bo nigdzie tego nie mogę znaleźć. Wiem że nadziewarka Royal (która chciałbym kupić) ma odpowietrznik na tłoku ale czy ma odpowietrzniki na lejkach do nadziewania ??? w lejkach do Zelmera były takie rowki co by odpowietrzać kiełbaskę a tu jest czy nie ???
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.