Skocz do zawartości

alz

Użytkownicy
  • Postów

    58
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Gocz

Osiągnięcia alz

Wpółtwórca

Wpółtwórca (5/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Dokładnie tak zrobiłem - do czystego mięska bo jakoś dziwnie mi ten tłuszcz z tymi kulkami wyglądał.
  2. Zgadza się, ale jestem leniwy i wywaliłem całe
  3. Teraz widzę że dobrze kombinowałem i wycinam wszystko co okrągłe. Nie wiem jak smakuje ale brzmi obrzydliwie.
  4. alz

    Dymogenerator WB

    Ja kupuję na allergro. Worek 60l cena od 25 zł + przesyłka. Widzę żę można u nich kupić nawet 1 kg.
  5. alz

    Dymogenerator WB

    Na razie zostanę przy zrębkach Awpolu, zawsze czyste, tanie i nie ma problemu. Na pellety poczekam aż je sprawdzicie
  6. alz

    Dymogenerator WB

    Strogonow jest dobry, ale jeść go w knajpie przydrożnej? To loteria. Dokładnie tak jest z tymi nieszczęsnymi pelletami. W kraju gdzie nawet sól do wyrobów spożywczych zastępowana jest solą drogową, mówienie o czystości czegoś czego już nie można zidentyfikować to ekstrawagancja. W zrębkach jeszcze można podpatrzyć mniej więcej z czego robione, ale już w takim pellecie? Nie ma szans.
  7. alz

    Dymogenerator WB

    Ale chyba między pelletem a brykietem jest różnica. No chyba że macie DG o średnicy 300 mm.
  8. alz

    Dymogenerator WB

    Ciekawe jak to wrzucisz do DG
  9. alz

    Dymogenerator WB

    Przez wiele lat paliłem fajkę. Kupowałem tytonie Klan, Amforę i inne podobno niezłe. Jak u nas zaczęli szaleć z akcyzą kupiłem od stewardesy z Lotu tytoń Pince Albert, amerykański. Totalne zdziwienie. Z ciekawości kupiłem europejskiego Princa Alberta, też totalne zdiwienie... nie miał nic wspólnego, oprócz nazwy z tym amerykańskim. . I tak przez kilkanaście miesięcy paliłem doskonałe amerykańskie tytonie. Stewardesa poszła na emeryturę, a ja przestałem palić bo tego naszego świństwa nie można nazwać tytoniem. Więc porównywanie pelletu dostępnego u nas wcale nie musi być równoznaczne z tym co mają amerykanie.
  10. alz

    Dymogenerator WB

    Pellet wędzarniczy robią te same firmy i na tych samych urządzeniach co pellet opałowy. Nie po to robię sobie sam wedliny aby wędzić na czyś dziwnym. To jest dokładnie tak jak za komuny z makaronem w nitkach- w ciągu dnia makaron dla pospólstwa, a w nocy proch dla wojska.Jak sie miało pecha kupić makaron z początku zmiany następnego dnia to było czuć zapach eteru.
  11. Nie kwestionuję tutaj tego że zwiekszając wilgotność a co za tym idzie przewodnictwo cieplne zapotrzebowanie na moc rośnie, ale moc grzałek jest wystarczająca i temperatura nie spada. Podkreślam, mam wystarczająco dużą moc grzałek i nie ma znaczenia jaka panuje wilgotność, temperatura jest zawsze taka sama. Mam sterownik PID i on doskonale radzi sobie z utrzymaniem temperatury bez względu na wilgotność, temperaturę zewnętrzną czy ilość wsadu.
  12. Namieszałeś strasznie. Wiele argumentów jestem w stanie sobie przyswoić, ale tutaj to czysta abstrakcja. Jeśli zakładam że ma być w komorze np. 90 stopni to nie ma znaczenia jaka jest wilgotność w środku zawsze jest 90 stopni. Dla podniesienia wilgotności nie stosuję misek z wodą i innych wynalazków i nie ma takiej opcji że powstanie para wodna. I myslę że znacznie prościej jest kontrolować wilgotność w elektrycznej komorze niż tradycyjnie. Teraz wiem już o co chodzi i nie mam problemów, chociaż czasy odbiegają opisom.
  13. Jak to mam rozumieć? Co ma moc wspólego z wilgotnością? Rozgrzewanie mojej wędzarni do 90 stopni trwa 8 minut, a więc to niezły czas, ale nie widzę żadnego związku ani problemu z mocą bo zamiast 2,5 kW mozna dać grzałkę 10 kW.
  14. Dzisiaj znów piekłem Lisiecką, ale tym razem przygotowałem się i do pieczenia zwiększyłem wilgotność w wędzarni. Pomogło, w 2 godziny miałem 68 w środku batonu.. Jeszcze wczoraj wieczorem zamoczyłem w wiadrze 4 cegły bo podejrzewałem że pojemnik z wodą będzie za mało. Po wędzeniu podnosłem temperaturę i położyłem te namoczone cegły na blasze grzałki i efekt jest. Dzięki za rady, byłem przekonany że suche powietrze jest porządane w wędzarni, ale nie pomyślałem że w przypadku pieczenia może być takie suche problemem.
  15. Z całą pewnością wilgotność powietrza będzie bardzo niska bo skąd się ma wziąć wilgoć skoro przepływ powietrza jest stosunkowo niewielki. Następnym razem rozmieszczę pojemniki z wodą blisko grzałki i zobaczę jaki będzie efekt. Kurde, ale sobie człowiek życie utrudnia, zamiast wpieprzać tak jak inne ssaki to co na polu rośnie.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.