prosty przepis na chleb przepis na zaczyn: 100 g mąka pszenna typ 750 100 g mąka żytnia typ 720 8 łyżek zakwasu żytniego 150 ml ciepłej wody składniki mieszamy razem i odstawiamy do wyrośnięcia po około 6 godzinach powinien być gotowy polecam używać wiaderek po twarogu albo kilogramowej śmietanie chleb 300 g mąka pszenna typ 750 300 g mąka żytnia typ 720 600 g mąka pszenna typ 500 1 paczka drożdże suche 3 łyżeczki soli 1 1/2 łyżeczki cukru 870 ml ciepłej wody cały zaczyn wszystko mieszamy do jednolitej masy(masa będzie dosyć płynna jak na chleb)czekamy aż wyrośnie mieszamy jeszcze raz, powtarzamy tę czynność 3 razywlewamy do dwóch keksówek 39cm i czekamy aż ciasto jeszcze raz wyrośnie w formiewkładamy do rozgrzanego piekarnika 230 C pieczemy 45 minut