Skocz do zawartości

dzidzius79

Użytkownicy
  • Postów

    5
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Katowice

Osiągnięcia dzidzius79

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. problemem jest czas którego mało mam w ciągu tygodnia a piekę codziennie lub co drugi dzień ale w weekend spróbujemy obiecuję tak czy siak polecam tą wersje dla leniuszków:)
  2. i tak też smakuje dlatego nie bardzo chce z nim kombinować aczkolwiek o wyeliminowaniu drożdży myślałem
  3. tak wygląda jeśli chodzi o drożdże to bez nich nie rósł powodem może być zbyt mała ilość zakwasu na pewno jest to chleb który można zrobić w ciągu 4 godzin:) jak się ma już zaczyn jeśli ktoś się skusi to polecam też wersje pszenną wystarczy zamiast mąki żytniej 720 dodać pszennej 750
  4. właśnie się piecze to się postaram
  5. prosty przepis na chleb przepis na zaczyn: 100 g mąka pszenna typ 750 100 g mąka żytnia typ 720 8 łyżek zakwasu żytniego 150 ml ciepłej wody składniki mieszamy razem i odstawiamy do wyrośnięcia po około 6 godzinach powinien być gotowy polecam używać wiaderek po twarogu albo kilogramowej śmietanie chleb 300 g mąka pszenna typ 750 300 g mąka żytnia typ 720 600 g mąka pszenna typ 500 1 paczka drożdże suche 3 łyżeczki soli 1 1/2 łyżeczki cukru 870 ml ciepłej wody cały zaczyn wszystko mieszamy do jednolitej masy(masa będzie dosyć płynna jak na chleb)czekamy aż wyrośnie mieszamy jeszcze raz, powtarzamy tę czynność 3 razywlewamy do dwóch keksówek 39cm i czekamy aż ciasto jeszcze raz wyrośnie w formiewkładamy do rozgrzanego piekarnika 230 C pieczemy 45 minut
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.