Skocz do zawartości

OloDVG

Użytkownicy
  • Postów

    11
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Warszawa

Osiągnięcia OloDVG

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Miro mi też nie przeszkadza dym i zapachy z wędzenia czy grilowania. Już nie mogę się doczekać pierwszych wrażeń. Rodzinka mnie wesprze w budowie bo już się ślinią na samą myśl o wędzonkach:)Jak mi się luźniej z pracą zrobi to mam zamiar zacząć budowę. Założe wtedy temat z budową. To może na etapie budowy jak coś jeszcze będzie nie tak to może ktoś poprawi:) Dziękuję wszystkim za pomoc na etapie planowania! Pozdrawiam, Olo.
  2. Miro tak się coś domyślałem pewnie gość nie czyścił komory i potem gada że mu jedzie jak z "pogorzeliska". Nie łatwo znaleść ten post także nie bedę szukał kto to taki. Frelka wizualka bardzo dobra moim zdaniem:) nawet perspektywa wyszła odpowiednia. Ja siedzę w tym na codzień także mam wprawę. Dodatkowo robiłem po to projekt żeby wiedzieć ile cegieł potrzebuje:) 470! tylko niektóre to połówki. troszkę kasy wyjdzie jak klinkier koło 3zł:/
  3. Frelka na początku robiłem projekt żeby właśnie był grill ale w końcu nie chcemy mieć grilla razem z wędzarnią bo może być jakiś zapach od niej nie ciekawy. Chociaż może to jakaś bujda. Żeby zrobić grill wystarczy wywalić te podparcie daszku z lewej strony zmniejszyć jego kąt nachylenia i wesprzeć daszek oddzielnymi belkami nie połączonymi z wędzarnią. Dodatkowo można ten daszek wysunąć daszek do przodu żeby powstała altanka. Ja to z żonką chcemy zrobić bez grilla a tam mam zamiar trzymać suche drewno do wędzenia.
  4. Sverige dzięki za zdjęcia:) ja w ogóle nie mogłem znaleść zdjęć gdzie ma się znaleść szyber no i myślałem że w kominie się montuje żeby sterować prędkością ciągu. No ale tak nad paleniskiem to i ciepłem można przy okazji. Sugerowałem się tymi drewnianymi komorami które pod dachem mają takie dziurki na wylot dymu. Pełnią rolę tego szybru. Widziałem na jakimś zdjęciu że montuje się też drugi deflektor przy wlocie do komina. Daje to coś? Czy to kolejny błąd przekazywany dalej?
  5. Sterowanie tym szybrem byloby też tak od boku? Tylko poprostu by się nim obracało. A ja myślałem żeby po lewej i prawej strone od wlotu do paleniska zrobić blokady i bym wiedział że na max otworzyłem lub zamknałem szyber. Z tym obrotowym nie wiem jakbym mial to sobie oznaczyć. Może jakiś wskaźnik od boku na rączce. Tak myślę sobie jak to rozwiązać żeby nie zaglądać do środka żeby wiedzieć jak jest ustawiony.
  6. Projekt zrobiłem w 3d max, ale kupa pracy z poznaniem programu a potem z dojściem do efektownych ustawień. Dodałem deflektor - Miro napisałeś że z otworami to znaczy, że tą blachę perforowaną najlepiej kupić? Wpadłem na takie rozwiązanie szybru - w załączniku. Powiększyłem drzwiczki w dół a poszerzać komory do wędzenia raczej nie będe jest teraz 65x65cm wysoka na 120cm. O ile cegieł powinienem zmniejszyć komin? Roger odnosśnie tego pieca chlebowego w sumie super pomysł, ale chyba trzeba by dać drugi komin? Grill mam zamiar kiedyś zrobić trochę w innym miejscu, póki co będzie sklepowy:) A czytałem gdzieś na forum że po dłuższym używaniu wędzarni może być zapach "pogorzeliska" a przy grilu jednak się biesiaduje więc tak sobie pomyślałem że pewnie ktoś nie czyści tej wędzarni, ale z tego powodu na wszelki wypadek nie robie grilo-wędzarni.
  7. Miro mocno podziałało na mnie ilośc spalanego drewna w wędzarni z paleniskiem bezpośrednim. Przeczytałem dodatkowo ten artykuł /topic/8606-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/ Załączam projekt po drobnych przeróbkach. Palenisko bezpośrednie o szerokości takiej jak komora do wędzenia. Można zrobić tak żeby palić drewno po środku aby nie stykało się ze ściankami. Palenisko z cegły klinkierowej pełnej, szamotówka wywalona:) Miejsce w którym poprzednio był kanał dymny zamienione na schowek. Dodatkowy schowek zamykany w miejscu poprzedniego paleniska. Załączyłem 2 rzuty które pokazują rozwiązanie wewnątrz komory do wędzenia. Czy muszę zrobić wysłonięcie drewnem także tam gdzie jest zwężenie na komin czy mogę zostawić tam gołe cegły? P.s. na forum jest multum materiału do przeczytania i zajmuje mi bardzo dużo czasu studiowanie kazdego tematu, dlatego właśnie proszę o odpowiedzi i rady, ludzie którzy dłużej korzystają z forum moga podrzucić poprostu link bo wiedzą gdzie szukać. Nie trzeba się odrazu denerwować. Rozumiem że dużo osób zadaje te same pytania i to niektórych irytuje. Starałem się wyszukać coś na temat szybru w kominie z cegły i póki co nic nie znalazłem może źle szukam albo nie ma takeigo tematu.
  8. Ok ok rozumiem. także przepraszam za zamieszanie. Powitanie napisałem dziś odnajdując temat, ponieważ link w priv wiadomości od admina nie odpalał mi się z jakiegoś powodu pewnie związanego z moim komputerem. Przeczytałem temat z linka dzięki Miro. Wyjaśniło mi się dużo. Muszę tylko przeczytać co to takiego palenisko pół bezpośrednie. Widzę że w moim projekcie można łatwo zrobić bezpośrednie. Dalej pozostaje przy zrobieniu murowanej komory wędzenia. W środku chyba wyłożyłbym drewnem. I pozostaje problem szybru w murowanym kominie.
  9. OloDVG

    Przywitanie

    Hey wszyskim jestem nowy, od dawna marzy mi się własna wędzarnia. Mam już na nią miejsce i zacząłem robić wizualizację do której już muszę z tego co widze zrobić zmiany, po przeczytaniu paru tematów z forum. Pozdrawiam Olo.
  10. Panowie nie spamować tylko odpowiadać na pytania konkretami:) to znaczy że kanałaowa jest gorsza? podejrzewam że zaraz uaktywnią się obrońcy kanałowych wędzarni i tych z bezpośrednim paleniskiem haha. Widziałem zdjęcia wędlin z obu wędzarni nie widzę różnicy, także zdecydowałem się na kanałową.
  11. Z tego co czytałem, to nie ma to większego znaczenia mięsko z obu wyjdzie smaczne jeśli ktoś umie wędzić, a bardziej podobają mi się takie większe wędzarnie i zdecydowanie nie chce mieć w ogrodzie wieży:)))
  12. Cześć, za jakis czas planuje rozpoczęcie budowy wędzarni i w związku z tym zrobiłem sobie projekt a a moze raczej wizualke zmontowaną z róznych wędzarni, które znalazlem w sieci, ale przynajmniej widze ile mam kupić cegiel i jaki wylaćfundament pod moją wędzarnie. Nadal mam dużo wątpliwosci jak rozwiązać niektóre rzeczy. Dlatego jeśli chcecie to napiszcie na priv lub tutaj w temacie co złe albo co dobre: Rure w środku chce ocieplić i zasypać keramzytem, palenisko będzie wymurowane z cegły szamotowej. Gdzieś przeczytałem żeby nie robić w palenisku tej części na dolnej na popiół, czemu? Jak zrobić regulację dymu przy takiej murowanej wędzarni? Jak najlepiej zrobić zalewanie niskiego stropu tego nad rurą i paleniskiem? Widziałem że ludzie kładą styropian i na to leją zbrojony beton, a co z tym styropianem potem nie spali się od ciepła?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.