Skocz do zawartości

Staszku

Użytkownicy
  • Postów

    18
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Morąg

Osiągnięcia Staszku

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Fachowcy zamilkli? Standard to 18-20 cm i w zupełności wystarcz w twoim przypadku Kanał 2 m moim zdaniem to troszkę za długo.
  2. według mnie istotna jest średnica. Ale ja się mądrze.
  3. Moja pierwsza myśl też identyczna była, po prostu dziwny zbieg nieprzyjaznych dla mnie okoliczności, coś co się zdarza raz na XXX lat zobaczymy następne wędzenia, jeśli reguła się potwierdzi będę miał problem Sorki nie wiedziałem że liczba postów = fachowość. przepraszam (mam za sobą coś ok.+-90 wędzeń + przygotowania do nich) UWAGA: To złośliwość była tak dla niezorientowanych.
  4. Chyba tak!!! To co udaje/udawało mi się zrobić było/jest do niej podobne w konsystencji o ile mogę użyć tego określenia W całej tej dyskusji też skłaniałbym się do właśnie wady mięsa, a raczej jak stare i co w nim było!! Bo ja starałem się być rzetelny w opisie tego zdarzenia Innych pomysłów raczej nie było.
  5. Niestety tego nie wiem kupował to mięso kolega ja je jedynie wiązałem po peklowaniu wyglądało normalnie, natomiast co pamiętam skóra w kilku miejscach była jakby odklejona od słoniny "pusta" pod spodem. Co do sznurków wyglądaj normalnie jak po wędzeniu, lekko tłuste i zabarwione
  6. Z elementów drewnianych są tylko drzwiczki a te na pewno mają jakieś drobne nieszczelności, pęknięć kamieni raczej nie zauważyłem. Zresztą wydaje się, że gdyby to było coś z przyczyn zewnętrznych dotyczyłoby całości wkładu.
  7. Aż tak dobrze to ja się na tym nie znam Ale do tej pory dobra była w sensie jakościowym taki mi się wydaje.
  8. Jest to mały sklepik firmowy zakładów mięsnych Podlasie zawsze tam kupuję czy więcej mieli tego nie wiem, mają czeste dostawy
  9. W dwóch większych następnie podzielonych
  10. Mogę powiedzieć tylko tyle, że kupione były w jednym sklepie i w tym samym czasie
  11. Była to szynka z szynki ze skórą pod którą była ok. 1,5 cm warstwa słoniny o wadze od ok. 0,8 do 1,0 kg, w przekroju ok. 10 cm, Nie był to jeden a cztery kawałki i problem dotyczy ich wszystkich, Tak robiłem je wielokrotnie- jak wcześniej pisałem była to ozdoba mojej "kolekcji" i nigdy do tej pory z czymś takim się nie spotkałem, dlatego też o tym napisałem. I jeszcze jedno, za każdym razem wędziłem w podobnych parametrach różnica była w warunkach zewnętrznych- temp, wilgotność, itp
  12. Jak pisałem wcześniej sprawdzałem to w próbnych paleniach dodatkowym termometrem umieszczonym właśnie centralnie w wędzarni, wyniki były podobne. Wędzonki wglądają niemal identycznie pomimo że ich nie przekładam w trakcie wędzenia. Ale oczywiście sprawdzę to przy następnych wędzeniach. Może sprecyzuję co znaczy wg mnie dobrze uwędzone- wędliny nie są już wilgotne a jeszcze nie suche (w całym przekroju), nie "ciągną się" dają się z łatwością gryźć. Wędlin nie parzę ponieważ parametry które udaje mi się osiągnąć trafiają doskonale w gusta moje i tych do których są kierowane. Nie obrażam się, próbuje jedynie znaleźć rozwiązanie problemu jaki mnie spotkał i oprócz jednej wzmianki o mięsie z maciory nie wiem, ironicznym czy nie, wszyscy jak rzep przyczepili się temperatur i chyba tylko Ty jeden zauważyłeś mimo iż pisałem o tym wielokrotnie tzn o asortymencie w wędzarni i to jest dla mnie irytujące stąd pewnie te moje emocjonalne zachowania.
  13. Co racja to racja zrobiłem się czerwony A ja Ci piszę jeszcze raz, nie była i też nie będę z Tobą dyskutował bo Ty wiesz lepiej.... do moderatora proszę zamknij ten temat!
  14. Jako, że moja wędzarnia zrobiona jest z kamienia, po rozpaleniu ognia mocno na nim skrapla się rosa, więc pełnego osuszenia i rozgrzania wędzarni do osiągnięcia odpowiedniej temperatury trwa ok 2 do 3 godzin w zależności od temperatury otoczenia, bywało że zimą trwało to dłużej. Co do szynek trudno w tej chwili dokładnie określić ich położenia w wędzarni, ale nie mam jakiejś reguły- były raczej rozrzucone w różnych miejscach. Kolego Yogi, wcześniej pisałem o czytaniu ze zrozumieniem, dodam teraz, że żeby coś odpowiedzieć z sensem trzeba wiedzieć co się czyta(patrz #1). Będę w domku pod koniec czerwca zapraszam,będziesz mógł nawet dotknąć! być może nie i rozumiem w sensie nomenklaturowym, ale jako prosty chłop widzę i potrafię odróżnić coś co wygląda po wędzeniu prawie identycznie jak przed wędzeniem (w środku) I jeszcze jedno, napisałem na tym forum o dziwnym problemie który mnie spotkał w nadziei że znajdziecie wspólnie jakąś sensowną odpowiedź na ww problem. I co? Przeciwstawienie się jednemu z Was skutkowało totalnym atakiem na mnie, wręcz zarzuceniem mi kłamstwa odnośnie wskazań moich termometrów (na marginesie używam ich do ważenia piwa (jako termometrów dodatkowych) gdzie dokładność temperatury jest dużo ważniejsza niż przy wędzeniu). Na nic pisanie że problem dotyczy tylko jednego elementu z pięciu, według was wszystko było złe bo ja nie odróżniam pojęć "surowe"-"wędzone" Wreszcie zarzut że jestem najmądrzejszy bo stwierdziłem że wszystko zrobiłem jak wcześniej gdy nie było żadnych problemów czyli dobrze. Tak jak bym trafił do kółka wzajemnej adoracji. Ehh dobra już skończyłem, przepraszam już nie przeszkadzam
  15. Chłopie czy ty sądzisz że masz doczynienia z idiotą który nie potrafi odróżnić surowego mięsa od uwędzonego. Naucz się czytać ze zrozumieniem!!!!!! Problem dotyczy tylko i wyłącznie szynki ze skórą i niczego innego a były w wędzarni cztery rodzaje wędlin i kiełbasa. I wszystkie były w tej samej temperaturze. I Tak wydaje mi się że wszystko z mojej strony było zrobione dobrze czyli jak zwykle. Pięć termometrów z tego jeden elektroniczny przekłamuje w tym samym zakresie? Zastanów się Co do zlotu niestety nie będę mógł w nim uczestniczyć bo jestem niestety w świecie. Najbliższa wizyta w domku niestety dopiero pod koniec czerwca:( Przepraszam nie potrzebnie się uniosłem
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.