Skocz do zawartości

abesarabczuk

Użytkownicy
  • Postów

    3
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Katowice

Osiągnięcia abesarabczuk

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witam Zamierzam kupić dwa garnki żeliwne. Jeden okrągły to użycia na płycie grzejnej (przeznaczenie: bigos, leczo itp). Drugi to gęsiarka czyli uzycie głównie w piekarniku. Jaką wersję garnków kupić emaliowaną czy nie? Mówię tutaj o emalii w środku garnka. Mam żeliwną patelnię do grilowania która nie jest emaliowana i sprawuje się ok, ale może emaliowane żeliwo sprawuje się lepiej niż zwykłe?
  2. A jaką grubość trocin polecacie? Grubsze, drobne?
  3. Witam Kilka lat temu zdziałałem wędzarnio-grillo-palenisko. Jak widać na zdjęciach: https://picasaweb.google.com/101191974668238430203/Grill?noredirect=1 Jako grill sprawdza się idealnie, jako palenisko do robienia pieczonek, pieczenia ziemniaków itd. również idealnie. Stwiedziłem że nie można się dłużej bać wędzenia i trzeba zacząć. Co do przygotowania wyrobów nie mam pytań. Problem mam z samym opalaniem wędzarni. Jak widać na zdjęciach palenisko jest w komorze po prawej stronie a wędzarnia po lewej, dym przechodzi przez palenisko grilla. Przy zamkniętej klapie jest ono tak szczelne że nic się nie ulatnia. Mam możliwość regulacji przepływu powietrza pomiędzy poszczególnymi komorami, na wylocie powietrza i oczywiście wlot powietrza do paleniska pod i nad rusztem. Chciałem opalać zrębkami olchowymi, nie wiem tylko jaką grubość kupić. Boję się że jak będą zbyt grube to będą się za szybko palić, jak będą zbyt drobne to nie będę mógł odpowiednio rozgrzać wędzarni. Jakiej grubości zrębki powinienem kupić? Jako że palenisko jest stosunkowo duże to zastanawiam się czy nie palić zrębkami, a obok nie dopalać czymś grubszym. Ile zrębków pójdzie na takie standardowe wędzenie szynki, boczku (na początek omijam kiełbasę)? Czy wstępne wygrzanie wędzarni robić jakimś grubszym drewnem? Z góry dziękuję za pomoc.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.