Skocz do zawartości

bartes123

Użytkownicy
  • Postów

    17
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Oborzyska Stare

Osiągnięcia bartes123

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Super. Bardzo Ci dziękuję za pomoc. Pozdrawiam serdecznie.
  2. no zużyję 900 g zaczynu na 3 chleby. A mam 1.6kg... Nie wiem co mi się popierniczyło, że tyle wyszło... A pracuje naprawdę fajnie, to szkoda by mi go było wywalać.
  3. uwaga uwaga, kolejne pytanie mam. Zrobiłem przypadkiem zaczynu na ponad 5 chlebów. No wiadomo że tylu nie napiekę w jeden dzień, tym bardziej że jutro nieczynne sklepy, a mąki tyle nie mam... Czy mogę zaczyn przechować do niedzieli? Jeżeli tak, to jak to zrobić, żeby się nie zepsuł. Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za pomoc. Ps. Od miesiąca ponad jemy własne chlebki. No po prostu niebo w gębie, a wozichlebek przjeżdża codziennie i ze smutkiem patrzy w okno
  4. czyli metodą "na oko"
  5. Witam! Ja dzisiaj z takim problemem małym (bo dotyczy małego chlebka Żona ma stała się tak zagorzałą fankąmoich wypieków, że poprosiła mnie, coby upiekł małe chlebki do święconki. Ktoś ma jakiś pomysł jak to zrobić (bo takiego małego chlebka chyba nie piecze się tyle co dużego?) Pozdrawiam
  6. Witam! Mam bardzo ważne jedno pytanie. Mam te 200g zakwasu z poprzedniego ciasta. Chciałbym go użyć do wypieku 3 chlebów według przepisu Pani Chudziakowej, bo po prostu były rewelacyjne. Wiem że będę musiał dać 3 x 200g maki 2000 3 x 150g mąki 720 3 x 2 łyżki cukru trzcinowego 3 x 2 łyżeczki soli I odpowiednio wody, żeby ciasto było nie za gęste, ale nie za lejące. Ale po ile gram zakwasu (czy też zaczynu, zależy jak się to nazywa) mam dodać do ciasta? Wychodzi mi że 3 x 300g z moich obliczeń, czy dobrze? I jeżeli ma to być 900g zaczynu, to w jaki sposób uzyskać go z tych 200g zakwasu? Od razu wrzucić do niego 450g mąki typu 2000 i odpowiednio wody czy na raty to robić? Z góry dziękuję za pomoc!!!
  7. Chleb wyszedłsmakowo rewelacyjnie. I wreszcie ma fajną miękką ale chrupiącą skórkę. Tylko taki jakiś niski jest, a wydawało się że urósł prawie do brzegów foremki. Nie wiem w czym tkwi tym razem problem? Jak znajdę jakiś dobry serwr do zdjęć )bo imageshack zrobił się płatny) to dołożę zdjęcia. edit... znalazłem
  8. no popatrze przez godzine jak idzie.
  9. Dzieki za wszelkie porady! Temat, zdawałoby się elitarno-niszowy, bo mało kto piecze chleby (co jest dziwne, bo te produkty które wydalają z siebie obecne piekarnie to o pomstę do nieba woła) a rady z każdej strony nadciągają!!! I super! Ale do rzeczy. Ciasto już wymieszane z ziarnami i przełożone do foremek. No i przykryte workami foliowymi. I teraz jak rozumiem to na oko czekać? Bo zasadniczo chodzi mi o to, że jest 23 i najchętniej zostawiłbym te ciasto do 5 rana (tak wstaję do pracy). Ale w razie czego to wytrzymam te półotra godziny i kolejnągodzinę na pieczenie, ja tam zawzięty typ jestem To co, czekać czy do wyra?
  10. Ok, nie ukrywam że w foremkach keksowych piekł będę. I pierwsze pytanie - jak długo zostawić ciasto w foremkach do wyrośnięcia? I drugie - czy ciasto w foremkach przykryć folią aluminiową na czas wyrastania żeby nie zeschło? I trzecie - czy ciasto ma wyratsac na stole, czy też w piekarniku przy włączonej żarówie? I czwarte - czy ciasto przed włożeniem do piekarnika smarować wodą? ... no wiem - dać mi palec to całą rękę wezmę :p Ale w tak poważnych kwestiach to wolę się wypytać dokładnie skoro widzę że na fachowców pierwszej marki trafiłem.
  11. Witam ponownie. Zdecydowałem się tym razem na chleb z przepisu Pani Chudziakowej. Ale jako że robię dwa chleby, to pomnożyłem składniki razy 2, łacznie oczywiście z podwójną ilością zaczynu (600g) - rozumiem że w przypadku 3 bochenków wszystkie składniki razy 3, tak? Zdjecie ciasta wykonałem, teraz poszło do wyrośnięcia na godzinę. A ja uprażyłem słonecznika i dynię. I mam pytanie - czy te nasiona trzeba prażyć?
  12. :D ANNAM +dzięki , mój przepis jest np tu /topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/?view=findpost&p=154130 O dzięki, kolejny przepis i zdjęcia! Widzę już pewien schemat jakim się posuwacie przy wypieku. Co prawda każdy przepis pięknie się różni od pozostałych, ale to całą uroda prawda? Ale mam pytanie do koleżanki - w przepisie podajesz, że dodajesz rozpuszczonego w wodzie cukru trzcinowego. Jaki jest cel tego zabiegu?
  13. Niezłe te chlebki, bardzo fajne. No zobaczymy co mnie się uda. Najważniejsze że pomału zaczynam wyjaśniać wszelkie kwestie nękające mnie z tym zakwasem. Bo do tej pory to znajomi mówili że w ciepłym miejscu, że w temperaturze pod 30 stopni, że drożdży do ciasta dodawać mimo wszystko i tak dalej i tak dalej.A wy znowu coś zupełnie innego... I na dowód macie chlebki No posprawdzam posprawdzam, pewnie jeszcze trochę mi zejdzie, aż nie upiekę tego wymarzonego. Ale te do tej pory, amatorszczyzny moje tez smakują przecież Ps. Czy wiesz może coś na temat wypieku chlebka tureckiego? Taki słodki ciemny chlebek z rodzynkami?
  14. Witam! Dzięki za informacje. Wracając do mojego zakwasiku - dostał 100g mąki razowej żytniej i 100g ciepłej wody i ruszył jak burza - po 3 godzinach miałem już pełen słoik (a że był taki po majonezie to przełożyłem wszystko do litrowego. Teraz ma więcej miejsca. Jutro jeszcze dokarmię i w piątek mogę wypiekać. Myślę jednak że z uporem maniaka spróbuję chlebek według przepisu od którego zaczęła się moja lektura forum: http://wedlinydomowe.pl/chleb-domowy/chleb-domowy/1296-chleb-zytni-na-zakwasie Ale bez drożdży i udziwniaczy. I zobaczymy co wyjdzie. Mam póki co takie mąki: żytnia razowa typ 2000 żytnia pszenna typ 1850 pszenna typ 650 żytnia typ 720 Do zakwasu uzywam żytniej razowej typ 2000. Jakiej mąki dobrać i w jakich proporcjach żeby wyszły mi 3 bochenki chleba takie z keksowych foremek?
  15. nakierujesz mnie na ten przepis?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.