Witam serdecznie nie chcę zakładać nowego tematu więc piszę, podczepiając się pod istniejący. Poczytałem trochę, popatrzyłem na forum i powoli dochodzę do jakiegoś pojęcia co trzeba zrobić aby uwędzić w prawidłowy sposób mięso. Jak łatwo zauważyć przygodę z wędzarnią dopiero zaczynam i dlatego proszę potwierdzić lub poprawić mój tok rozumowania. mięso: 2 szynki 1-1,5 kg , dwie polędwice też około 1 kg każda, pasek boczku, piersi kurze peklowanie: sprawa prosta - tabelka, a na eksperymentowanie z dodatkami przyjdzie czas, zasady peklowania też są wyłuszczone prosto na forum, a jak coś będzie nie tak , to można walić do braci wędzarniczej jak w dym obciekanie i osuszanie – zaznajomiłem się z zasadami – SUSZENIE BEZ PRZYKRYCIA ZAMIM UWĘDZIMY (wężykiem Jasiu heheh) wędzenie – najlepiej wg przepisów ze strony parzenie..... No i tu dochodzimy do sedna, czyli wątpliwości . 1. Czy można wszystkie rodzaje mięs wymienione wyżej peklować razem, przez ten sam okres czasu? 2. Masowanie mięsa wskazane czy obowiązkowe? 3. Rozumiem, że strzykawką nakłuwa się tylko raz odpowiednią dawkę solanki w kilka miejsc? 4. Czy jak będą kropelki podczas wędzenie na mięsie to wytrzeć mięso i jeszcze raz osuszyć w wędzarni? No i wędzenie w pończosze... tzn ze mięso do siatki i do pończochy takiej damskiej czy jest jakaś specjalna ???? jeśli się nie okopca w takim czymś to dlaczego nie promujecie takiego rozwiązania u nowicjuszy ? jaką wielkość siatki na około 1kg-1,3 kg szynki? 5. Jak chcę mieć polędwicę łososiową to jej nie parzę? 6. Szynkę najpierw gotować 10 min – około 100C? 7. Czy mogę wszystkie mięsa parzyć w jednym garnku? Tylko o różnych czasach? Co wyciągać najpierw- piersi, polędwice, szynka, boczek? Do parzenia polecacie dodać jakieś delikatne przyprawy( ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, tymianek, rozmaryn). Czosnkowi mówimy nie dla mięs a polecamy do kiełbasy? 8. Parzenie z termometrem ok, ale jak jest napisane „około 1h dla 1kg mięsa”to oznacza, ze jak będę miał 5 kg mięsa(jak wyżej różnego) w garnku (zakładam, że można parzyć wszystko razem ) to parzenie trwa 5h? Czy to jest norma np. dla szynki 3kg jednej szynki=3h parzenia? 9. Jeśli przekroczę czas wędzenia szynki o 1h lub 2h (większa lub mniejsza temperatura- co się stanie z mięsem, robi się szynka pieczona??)to muszę sparzyć dodatkowo? Jaki jest tego smak? 10. Takie samo pytanie w sprawie polędwicy. No i poszło... proszę o podpowiedzi. Wiem, że może znajdę odpowiedzi w niektórych postach ale się nie dokopałem do nich lub przeoczyłem. Z drugiej strony pytania wskazują, że zaznajomiłem się z tematem.... hehehhe Dziękuję i pozdrawiam P.S Roma pełen szacun za reporterskie podejście do tematu i w przystępny sposób napisane. Oby więcej takich postów, a admin niedługo będzie musiał zatrudnić Ciebie na stałe z wysoką gażą