Juz wczesniej napisalem, ja nie szykuje wiekszej ilosci mieszanki. Ja szykuje tyle ile potrzebuje pod dana ilosc miesa. Powtorze to jeszcze raz. Na kielbasy wszelkiego rodzaju, szykuje np na 10 kg miesa 13 do 15 g soli i 1g azotynu. Na mokro do kawalkow mies, typu schab, karkowka, boczek, szykuje na 15kg miesa. 10 l wody, 350 g soli i 2,2g azotynu. Ilosc soli na mokro, wychodzi mi po uwedzeniu i sparzeniu, na tyle, ze smak soli jest idealny, co potwierdzaja mi, wszyscy znajomi, ktorym dostarczam. Robie to od pol roku, wskutek, braku peklosoli. Jedynie co, naszla mi w pewnym momencie ( po przeczytaniu_ artykulu, watpliwosc, co do ilosci azotynu w mieszance na mokro. A Ale, jak napisalem wczesniej, spotykalem z recepturami, gdzie zmniejszali ilosc peklosoli (pol na pol) na rzecz normalnej soli. Wychodziloby na to ze ilosci azotynu wg mojej dawki jest ok. Ale.... wlasnie, ale... czy to naprawde ok? Czy moze dac np, 3,3 g na 10kg miesa? [Dodano: 16 maj 2021 - 21:57] Jasne, pod warunkiem, ze robimy wg twoje mikstury 10% solanki. A co w przypadku, jesli ktos robi 7, a nawet 6% solanki? Zauwaz prosze, ze daje wiecej azotynu niz w przypadku peklosoli... [Dodano: 16 maj 2021 - 22:04] Czyli tak jak mowisz, powinienem dac na 10l wody 6g azotynu. A to bedzie na 15kg miesa.....czyli 0,45 g na 1 kg miesa....