Skocz do zawartości

bumbum

Użytkownicy
  • Postów

    21
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

O bumbum

  • Urodziny 26.06.1970

Kontakt

  • gadu-gadu
    3184469

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    zbąszynek

Osiągnięcia bumbum

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. bumbum

    Za słone wędzonki

    Dzisiaj tez wyszły mi za słone boczki. Ostatnio wyszły mi szynki za mało słone, które lezały w solance razem z boczkami. Wiadomo, boczki wyszły idealnie. Dałem więc teraz ciut więcej soli i garnek stał nie w lodówce a w garazu. W lodówce mam 4-5 stopni a w garazu 8-10, a wiadomo ze im cieplej tym dajemy mniej soli no i wyszło za słone. Na szczęscie wypłukałem zaraz po uwędzeniu boczki, bo szynka wyszła git, i potem 40minut parzenia i zasolenie zmalało. Co prawda boczki juz nie miały takiego intensywnego smaku wędzonki, ale są teraz zjadliwe. Oczywiscie zostawiłem sobie 2 sztuki takich słonych do potraw.
  2. bumbum

    Kiełbasa krusząca się

    OK, dzięki. Teraz będę miał to na uwadze.
  3. bumbum

    Kiełbasa krusząca się

    Witam. Już sporo wędzeń udanych mam za sobą. Kiełbasy, szynki, boczki, kabanosy. Wychodzą mi wręcz idealnie. Chciałem spróbowac zrobić taką szynkową w osłonce 80mm. Na próbę tylko, aby nie zmarnować strawy, zrobiłem krótkiego batona. Pokroiłem szynkę na 3cm kostki i teraz mój błąd, zamiast do tego dac mieloną karkówkę czy łopatkę, dałem szynkę no i szynkowa co prawda wyszła smaczna, ale bardzo się rozwalała. Kawałki nie trzymały się kupy i w srodku były pęcherze z wodą. Czy winę za taki efekt ponosi ta zmielona szynka? Według mnie zabrakło kleistości aby to wszystko razem się związało, czy mam rację? A moze lepiej nie parzyć w wodzie tylko podnieść temperature w wedzarni do 90 stopni? tak często robię ze zwykła kiełbasą bo nie lubię takiej surowej mocno i wychodzi pierwsza klasa.
  4. Ściany wyłożę drewnem, jak mówisz. Dzięki za rady.
  5. W takiej wędziłem do tej pory i wędziło mi się zarypiście. Wędlinki były pyszne, niestety to tylko prowizorka była ,dlatego teraz jak juz wędzenie mi zaczeło wychodzić ,chciałbym taką porządną zrobić.
  6. A są takie które stawiały wędzarnię? Jak tak to przepraszam i witam
  7. Witam wszystkich szanownych kolegów. Mam zamiar wybudowac wedzarnię taką na wzór kolegi beiot'a . Samo palenisko będzię identyczne jak to http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1782-kolejna-wedzarnia-beiota Chciałbym jednak komorę zrobic z cegły, do wysokosci drzwi, nad drzwiami będzie nadstawka z drewna z dachem, gdzie z boku będą takie same otywory wentylacyjne z zasuwką jak tej z linku. Bardzo proszę o opinię czy taka wędzarnia będzie dobra? jakies rady podczas budowy. Zastanawia mnie też czy strop paleniska nie popęka od temperatury. Chciałem zamiast samej wylewki, położyc płyty krawężnikowe z betonu. Szamotu wiem ze się nie powinno dawać bo moze popękać na mrozie. Czy moze strop zrobic na tyle wysoko aby się po prostu nie nagrzewał?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.