Skocz do zawartości

skovi

Użytkownicy
  • Postów

    8
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Sprockhövel

Ostatnie wizyty

80 wyświetleń profilu

Osiągnięcia skovi

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witam, przejzalem troche forum ale nie znalazlem. Mam maszynke Diana z Zelmera. Pierwsze kielbaski z jelitach wieprzowych wyszly super. Chce sprobowac kabanoski. Czy mozna w Zelmerze dostac lejki do Kabankskow czy trzeba szukac gdzies w necie? Pozdrawiam Darek
  2. Witam, nareszcie udalo mi sie dokonczyc budowe mojej wedzarni. Dzisiaj drugie zadymianie. Pierwsza proba byla tylko proba ognia wszystko dzialalo jak sie nalezy. Wedzarnie moglem rozgrzac bez problemow do 90°C. Dzisiaj debiut, na poczatek wzialem sobie udka z kurczaka i filety. Jak zepsuje to nie bedzie za drogo :-) Rozgrzalem przez 40 minut wedzarnik do temperatury 50 stopni. Suszylem udka przez 40 minut. Teraz wedze juz poltorej godziny temperatura 60 stopni. Wedze na drzewie czeresniowym, jak zauwazylem temerature da sie bez problemu utrzymac, ale wytwarzanie dymu jest mniejsze niz przy drzewie debowym. Mam nadzieje ze sie uda...... Jak dlugo wedzic? Jedni pisza trzy godziny inni 4 i 5 godzin? Pozdrawiam Darek
  3. Witam serdecznie, po wielu negatywnych komentarzach co do mojej budowy wedzarni, zrobilem troche zmian. Powiekszylem palenisko, kanal dymny nieocieplony ma srednice 200mm dlugosc 1300mm. Na koncu kolanko do komory wedzarni. Sama komora jest zrobiona z drzewa, scianki wewnetrzne drzewo, puzniej 5cm prozni zewnatrz znowu scianka z drzewa. Wewnetrzne wymiary komory wedzarni 600mm wysokosc i 500mm szerokosc. Teraz pytanie, naprawde konieczne jest ocieplanie komory czy wystarcza mi te dwie scianki drewniane. Do budowy komory uzylem desek ktore po niemiecku nazywaja sie „Rauspund Bretter“ niestety nie znalazlazlem tlumaczenia na jezyk polski. Zalaczam zdjecie. Pozdrawiam Darek
  4. Czesc, serdeczne dzieki i sorry ze dopiero teraz odpowiadam. Nie zrobilem jeszcze nic bo cos mi plany weekendowe pomiszalo ale w przyszlym tygodniu mysle ze dam rade. Narazie pokaze wam poczatek budowy mojego wedzarnika, jako podstawa paraduje stary kwietnik jeszcze poniemieckiej jakosci (nie da sie go zburzyc pierona) Palenisko po prawej u gory plyta robocza, z lewej strony bedzie czesc drewniana z wedzarnikie z drzewa. Bede podawal stany budowy. http://www.myskovi.com/img/wedz/1.jpg Pozdrawiam skovi PS Szukam fajnych malych Drzwiczek do pieca, jezeli ma ktos odsprzedac z przesylka do niemczech?
  5. Dzieki serdeczne, w sobote robimy
  6. Witam, jestem poczatkujacym wedliniarzem amatorem, witam wszystkich na Forum. Zrobilem juz pare salcesonow, pasztetow i roznych tam pieczeni. Mam do was fachowcow dwa pytania.... Pierwsze: Jadlem kiedys bulczanke kupiana w sklepie ale byla bez Krwi, musze powiedziec ze bardzo smaczna byla. Chcialem zrobic sam ale niestety nie mam przepisu. Czy moglby mi ktos podpowiedziec jak sie dokladnie robi? Drugie: Buduje sobie wedzarnie czesciowo murowana, teraz nie jestem pewien co do paleniska, czy musza byc konieczne cegly zaroodporne czy moge sobie z normalnych wymurowac i lekki tynk w srodku? Jak bedzie gotowa podam linka do historyjki calej Budowy. Za wszelkie informacje dziekuje serecznie z gory Darek
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.