Skocz do zawartości

gamestar

Użytkownicy
  • Postów

    2
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Rzeszów

Osiągnięcia gamestar

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witam Chciałbym aby ktoś wytłumaczył mi(lub nagrał krótki filmik) jak szybko wiązać jelita. Chodzi mi o to jak rzeźnicy wiążą. 1 koniec przywiązujemy do stołu, rozwijamy trochę nici, na ręce zakręcamy pętlę i zaciskamy ją na jelicie. Chodzi mi o to jak zakręcić tę pętlę. Wiele razy próbowałem ale nigdy nie chciało wyjść. Zauważyłem tylko jak rzeźnik robi to pierwszą pętlę zakręca więcej razy niż kolejne na jednym jelicie. Z góry dzięki.
  2. Witam. Chciałbym zapytać czy ktoś posiada przepis na kiełbasę zwyczajną z grysikiem. Pamiętam że szło tam 3 rodzaje mięsa - podgarle, wołowina i wieprzowina. Trochę kaszy mannej. I na 10 kg mięsa szło coś około 3 litrów wody. Do tego gotowa mieszanka przypraw - czosnek, pieprz, ziele angielskie itp oraz jakaś "chemia". Nie wiem czy to była sól peklowana, czy coś innego. Później podwędzanie i parzenie - wrzucamy do wody ok. 80 stopni i parzymy na wolnym ogniu aż mięso w środku będzie miało temperaturę 73 stopni i wyciągamy. Kiebasa wyszła elegancko. Mimo, że podgarle było mielone na najgrubszym sitku to w kiełbasie nie widać białych oczek(może kilka). Wiem ile idzie mięsa, ile kaszy mannej, ile wody, przyprawy sobie dogram samodzielnie(przy pomocy forum), ale nie mogę dojść do tego co to była za "chemia." Byłbym wdzięczny za pomoc. Z góry dzięki
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.