Skocz do zawartości

uzinx

Użytkownicy
  • Postów

    10
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    warszawa

Osiągnięcia uzinx

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. uzinx

    Peklowanie z solomierzem

    Czyli wsypuję do gara 720g soli dolewam 6,3 litra wody i uzyskuję odczyt na solomierzu 9, czyli taki jaki jest potrzebny. Dobrze kombinuję? A jak to wpłynie na mięso jeśli roztwór nie będzie miał tabelowej "dziewiątki" tylko "ósemkę"
  2. uzinx

    Peklowanie z solomierzem

    Gdzieś wyczytałem, że woda ma mieć temp. pokojową czyli ok 20st C. Ja mierzyłem przy 19st C http://www.sklep-masarski.pl/solomierz-do-pomiaru-solanek-p-57.html tu wyczytałem
  3. uzinx

    Peklowanie z solomierzem

    Przed chwilą wykonałem dwie próby. 0,4L wody+80g soli (kuchennej)=odczyt 17 czyli dobrze. Druga próba 7.2L wody+720g soli (kuchennej)=odczyt 8 czyli źle. Tak więc teraz to już nie wiem.
  4. uzinx

    Peklowanie z solomierzem

    Jak to? Możesz rozwinąć? Bo ja już zgłupiałem.
  5. uzinx

    Peklowanie z solomierzem

    Dzięki wszystkim za rady. Ostatecznie zrobiłem tak. 9 litrów wody+900g soli co dało odczyt na solomierzu 8. Dosypałem jeszcze 100g, ale odczyt już się nie zmienił. Zrobiłem test z jajkiem i "zawisło" tak więc powinno być dobrze.
  6. uzinx

    Peklowanie z solomierzem

    Dobra jeszcze jedna myśl mnie naszła. Jak się okaże, że potrzebuję do zalania tego mięsa 10L wody, to sypię soli tyle, aż solomierz pokaże 9 (peklowanie 14 dni). Dobrze kombinuję?
  7. uzinx

    Peklowanie z solomierzem

    Ok reasumując... Z tą tabelą jest wszystko okej i da się zalać 18kg mięsa siedmioma litrami wody.
  8. uzinx

    Peklowanie z solomierzem

    Ja tu dałem tylko taki przykład. 18 kg mięsa odpowiada objętościowo workowi cementu (a nawet 1,5 worka). W jakim naczyniu można to zalać siedmioma litrami wody, tak aby wstawić to do lodówki, zwykłej, domowej?
  9. uzinx

    Peklowanie z solomierzem

    No nie pomogliście mi wcale. Nie potrzebuję podnosić poziomu solanki. Spróbuj zalać worek (20kg) cementu siedmioma litrami wody. Da się? Raczej słabo.
  10. Witam. Nie jestem początkującym zadymiarzem, wędziłem już nie raz. Zawsze sporządzałem solankę metodą "na jajko". Czyli: garnek, woda, sól peklowa i surowe jajko. Jak wypłynęło,ewentualnie "wisiało" w solance, wtedy zalewałem mięso. Teraz zakupiłem solomierz (wyskalowany w stopniach Baume) i szukając informacji w necie zgłupiałem. Mam do zapeklowania 18kg mięsa. Według tej tabeli http://www.sklep-masarski.pl/images/Tabele_peklowania.pdf na 18kg mięsa potrzebuję 7,2L wody. I tu pojawia się problem. Taka ilość wody nie pokryje nawet w połowie takiej ilości mięsa. Gdzie jest haczyk?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.