Skocz do zawartości

mikolajcz

Użytkownicy
  • Postów

    38
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

O mikolajcz

  • Urodziny 02.04.1954

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Lublin

Osiągnięcia mikolajcz

Poszukiwacz

Poszukiwacz (4/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Trochę fotek .. i jeszcze ciut .... chyba sobie nie nagrabiłem ???
  2. Zapisałem się na Kurs we wrześniu 2014r - nie odbył się, bo było niewielu ok 15 osób, następny też się nie odbył - jak będziemy tak marudzić - to nie oczekujmy na realizację kursu na następne lata. Liczę na to, że kurs wreszcie się odbędzie bez względu na względy. pozdrawiam
  3. Witam Proszę o dokładniejsze namiary kursu w "Lipowej Dolinie" pozdrawiam
  4. Witam Mam propozycję aby uzupełnić listę chętnych na kurs. Mała ilość osób na liście chętnych, nie jest pozytywnym czynnikiem zachęty. Liczę na to, że kurs grudniowy nareszcie się spełni. pozdrawiam i zachęcam
  5. Witam Kupiłem mieszałkę 16 litrową, czyli mieści się w niej nie więcej niż 12kg mięsa . Kręcenie ręczne ???? Ktoś tam pisał, że wykręcił coś tam na kiełbasę , ale w ilości do 5 kg - to jak najbardziej. Ja założyłem silnik od wyciągarki. Masa mięsa 10 kg. Silnik pracował przez pierwsze 10 min a następnie sprzęgło się wyprzęgło (ślusarz nie skręcił śrubą (ta tuż przy korbie) z łopatami ). Mosiężne sprzęgło częściowo się wytarło, przeskakiwało w miejscu i koniec kręcenia. Dokończyłem ręcznie. . Wnioski Nie polecam kupować mieszarki jeżeli ktoś chce kręcić ręcznie. 16 litrowa tzn. max. na 10 -12 kg mięsa. pozdrawiam
  6. Znalazłam mieszałkę 16 litrową i 9 litrową. Teraz zastanawiam się którą wybrać. Z jednej strony 16 litrowa może ciut za duża natomiast 9 – litrowa może ciut za mała . Ale tak sobie myślę, że jak będę robił trochę więcej kiełbasy np. 12 -15 kg ( sporadycznie) to mogę mieszać 2 razy – podzielę wszystko na pół i wymieszam. Nie będzie mnie to męczyło bo już wybieram silnik do tej mieszałki. Na początku byłem chyba zdecydowany na 16- litrową, że jest solidniejsza ( ma niby wady tzn.wymyśliłem: że jest cięższa, większa i chyba będę ją wykorzystywał na maxa raczej rzadko, a silnik do niej też byłby dobry ciut większy -1300W; waga 18kg, cena 353 zł) – nie wiem. Natomiast z tą 9 – litrową to i silnik może być mniejszy (900W; waga -12kg, cena 277zł) a zatem i lżejszy i tańszy - to takie moje przypuszczenia, ale jak to się sprawdzi to nie wiem. Wiem, że to upierdliwe pytanie, ale wcześniej jeszcze mogę coś wybrać? pozdrawiam
  7. Witam Jestem na etapie zakupu mieszałki do farszu. Nie wiem jaką wybrać ( 16kg czy 9 kg - to jest w wątku mieszałek ) natomiast chcę dopasować silnik do tych mieszałek . Jaka powinna być orientacyjna moc silnika? są silniki z mocą od 500W; 850W; 900W; 1300W 1300W – 353 zł http://www.e-maxmajster.pl/glowna/570-wyciagarka-elektryczna-linowa-wciagarka-230v-500kg-.html?search_query=wyciagarka&results=11 900W – 277 zł http://www.e-maxmajster.pl/glowna/569-wyciagarka-elektryczna-linowa-wciagarka-230v-200kg.html?search_query=wyciagarka&results=11 Wstępnie przymierzam się do zakupu 16 litrowej i sądzę, że ta ok 1300W chyba wystarczy. Bardzo proszę o opinię. pozdrawiam
  8. Witam ponownie znalazłem 9 litrów za 537 zł http://emistomarket.pl/pl/p/Mieszarka-do-farszu-HB-FMM01-Soda-Pluss/582 oraz 16 litrowa za 599zł http://allegro.pl/mieszalka-miesiarka-mieszalnik-miesa-farszu-16l-fv-i5143839282.html No i teraz się zastanawiam, którą wybrać . Cena tu nie odgrywa w zasadzie roli bo jest zbliżona, natomiast co do pojemności to trochę mam ochotę na 16 litrową . "miro Miałem taką samą, ale 10-cio litrową. Farsz 4-6 kg bez problemu i z bardzo dużą dozą relaksu mieszałem. Przy tej, 16-to litrowej minimum będzie gdzieś około 4-5 kg. " Gdyba tak naprawdę było, to by było OK. A może ktoś ma taką lub widział pozdrawiam i czekam
  9. Zastanawiam się na zakupem mieszałki do farszu. Ponieważ robię mało wędlin, wybrałem ( oczywiście z Forum), małą mieszarkę ok. 9kg ale nie ma takiej na Allegro. Jest wielkości 17 litrów. Dzwoniłem do Firmy i powiedzieli mi, że mniejszych nie ma a ta w zupełności dokładnie wymiesza farsz np. w ilości 5 kg. http://allegro.pl/show_item.php?item=5143839282 Czy ktoś ma taka mieszałkę lub o podobnej wielkości i poradzi mi jaka jest minimalna ilość farszu ? W zasadzie 16 litrów to niewiele a być może kiedyś się przyda. pozdrawiam
  10. Termin też mi nie pasuje - Bardzo chętnie ale blizej wiosny
  11. mikolajcz

    Przesolone mięso...

    Waga to podstawa. Ja mam laboratoryjną (pozostałość z akwarium – dawniej ważyłem nawozy). Do pierwszej kiełbasy dałem 19g soli. Wszyscy w domu stwierdzili – za dużo soli. Druga kiełbasa – 17 g. Werdykt – za dużo soli. Teraz zrobiłem dając 16 g na 1kg mięsa – wyszła akurat (50% peklosoli i 50% soli kamiennej). Ale oczywiście to sprawa indywidualnego smaku.
  12. No, ok niech i tak będzie - popiszemy sobie. Ale wiadomość o kursie aktualnym jest zawarta w wątku kursu nieaktualnego: " Kurs podstawowy nr 6/14 w Łazach, w dniach: 26-28.09.2014 r. " a dzisiaj mamy 29.09.2014r - więc nowy chętny nie bedzie czytał inf. o kursach nieaktualnych (w dniach 26-28.09). pozdrawiam
  13. Jak na razie jeszcze nie zapadała ostateczna decyzja co do daty nowego kursu. Wg. mnie jeżeli byłaby wystarczająca ilość chętnych kurs może by było zorganizować wcześniej ( ale to zależy od warunków organizujących). Dlaczego kursu (tak jak pisali poprzednicy) nie można zorganizować wcześniej np. w październiku czy w listopadzie (Latwiej dojechać). Może, gdyby organizator konkretnie podał datę (niekoniecznie grudniową gdyż śnieg zasypie wszystko ) - chętni mogliby się na coś decydować. W obecnej sytuacji możemy tak pisać i pisać dowolnie i nieskończenie długo. pozdrawiam
  14. Witam Bardzo mnie zasmuciła decyzja odwołania kursu. Nie rozumiem jednak pojęcia listy „chętnych”. Może by to zmienić. Chętnych zawsze jest wielu. Proponowałbym zrobić dwie listy: Pierwsza – zdeklarowanych do uczestnictwa w kursie tj. ci co już wpłacili pełną kwotę na kurs i oczywiście Druga lista to chętni, którzy mają ochotę na kurs obecny, przyszły i zaprzeszły itd., i niech sobie siedzą na tej liście do czasu wpłaty. Wszystko wtedy będzie jasne ile osób będzie uczestniczyć w kursie. Ps. Do organizatora kursu: Z tej listy obecnej ( chętnych i wstydliwych) nie można już coś zrobić? Jest sporo osób zdeklarowanych na uczestnictwo, chyba, że nadal brak jest minimum. pozdrawiam
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.