Skocz do zawartości

wkorzech

Użytkownicy
  • Postów

    1
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Sieraków Śląski

Osiągnięcia wkorzech

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Dzień Dobry Mimo, że na forum jestem od lat jest to mój pierwszy artykuł. Jestem zadymiaczem amatorem który powoli przeradza się dzięki forum w bardziej profesjonalnego zadymiacza. Jestem na ukończeniu nowej wędzarni na ciepło - murowano - drewnianej i chciałbym tej zimy "suszyć" szynki. Pomysł wziął się z Bałkanów gdzie często bywam i jest to tradycja rodzinna w tych rejonach. Uwzględniając mój kiepski Serbski proces produkcji takiej szynki odbywa się mniej więcej następująco: - peklowania na mokro wg ogólnych wytycznych około tygodnia - wędzenie na ciepło do 6h pierwszego dnia i pozostawienie szynek w wędzarni - wędzenie krótkie na ciepło przez 7 dni z kolei (złożenie większego ognia w palenisku i pozostawienie go do wygaśnięcia) - wędzenie jak powyżej co drugi / trzeci dzień przez około miesiąc Szynki cały czas wiszą w wędzarni, proces wędzenia przeprowadza się zimą. Wyroby są bardzo dobre jednak na podstawie opisu znajomych Serbów który mierzą wszystko na wyczucie bazując na latach praktyki obawiam się, że nie jestem w stanie dobrze przeprowadzić tego procesu wędzenia. Czy ma ktoś doświadczenie w tym temacie i może się podzielić praktycznymi wskazówkami? Dziękuję i pozdrawiam
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.