Skocz do zawartości

zbynio63

Użytkownicy
  • Postów

    2
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Ełk

Osiągnięcia zbynio63

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Dziękuję za cenne uwagi.Nadal analizuję ten przypadek(dla mnie incydentalny).Bardzo ciekawy jest temat z wymianą zalewy peklującej. Pozdrawiam zadymiaczy. A to moje wedzonki przed i po obróbce termicznej
  2. Witam Szanownych wędliniarzy. Jako,że to mój pierwszy post to serdecznie Wszystkich pozdrawiam. Po raz drugi z rzędu moje wędliny też łapią taki zielonkawy kolorek jak na zdjęciach kolegi.Najbardziej na styku mięs rolowanych-szynka i boczek rolowany oraz po kilku dniach pobytu w lodówce. Zaznaczam,że nie jest to szara plamka wynikająca z niedopeklowania.Wędzonki w lodówce leżą na talerzu-niczym nie przykryte.Nie są oślizłe,mają normalny zapach,stają się bardziej suche-czyli jak było zawsze.Tylko te nieapetyczne przebarwienia.Jako że moja rodzinka preferuje mniej słone mięsa,Daję na 1L wody 60-65 g peklosoli.Do nastrzyku dodatkowo troche przypraw(robię wywar z przypraw i po wystudzeniu dodaję peklosól w proporcji jak do solanki.Co jest najbardziej dziwne-polędwice i boczek nierolowany takich przebarwień nie miały.Po wielu analizach za i przeciw nasuwają się jedynie dwa powody tego problemu(jak czytam tylko nie mego): -złej jakości mięso(ale od wielu lat kupuję półtusze z samej ubojni i tylko w dwóch ostatnich przpadkach miało to miejsce) -zła temperatura peklowania-Pierwszy raz było za ciepło i codziennie wymieniałem zmrożone wkłady do lodóek turystycznych. Drugim razem prawie zamarzała solonka(pekluję na balkonie)i na noc wstawiałem pojemniki do chałupy. Mięso do peklowania jest w pojemnikach luzno ułożone i co drugi dzięń przemieszane są kawałki.Pekluję 10-12 dni. Podgrzewam ten temat,ponieważ zbliża się wędzenie i ten zagadkowy temat spędza sen z oczu(a wędzę zawsze dwie półtusze przedłużane)! Naprawdę oczekuję od Was pomocy. Serdeczne pozdrowienia zadymiarzom.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.