Skocz do zawartości

lukokm

Użytkownicy
  • Postów

    5
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Ostrów Wlkp.

Osiągnięcia lukokm

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Mam tylko pytanie czy jak wybuduje palenisko 4x2,5 cegły to będzie odpowiednio dobre i czy może być rura fi 120, w przypadu Adka było fi 200 oraz jak wysoko nad rurą wędzarni musi być deflektor.
  2. Dziękuje za podpowiedzi. Osobiście skłaniałem się na zastosowanie pomysłu z wędzarni sverige2, ale kolega podaje, że i wtedy palenisko będzie za małe. Pozostaje pomysł z wedzarni Adka który też jest bardzo dobry, ale za to więcej pracochłonny. Czas na zastanowienie jeszcze jest bo pogoda jeszcze nie pozwala na rozpoczęcie prac. Decyzję napewno już podjęłem o przebudowie tylko muszę wybrać jeden z dwóch pomysłow. Żałuję, że od razu nie trafiłem do tego forum, ale Polak mądry po szkodzie. Jeżeli ktoś z kolegów będzie miał jeszcze jakieś pomysły to bardzo proszę o radę, a wiosną napewno zamieszcze zdjęcia z przeróbki.
  3. Załączam zdjęcia pleniska i wędzarni.
  4. Za nawomą Maxell postanowiłem załozyć nowy temat. Wybudowałem nawet wędzarnie, ale mam problem z utrzymaniem stałej temperatury. Muszę ciągle stać przy wędzarni i pilnować by temperatura nie była za wysoka lub za niska. Mam pomysł przerobienia wędzarni, ale potrzebuje pomocy. Poniże przedstawiam moją wędzarnie. Zasięgnęłem wiadomości z forum i wiem jakie błedy popełniłem. Mój pomysł jest mianowicie taki żeby zlikwidować obecne palenisko i zrobić palenisko obok wędzarni według Adka /topic/1532-wedzarnia-prosze-o-kilka-porad/?p=298621 który miał podobne perypetie do moich, lub bezpośredio w wędzarni według sverige2 /topic/8521-moja-pierwsza-wedzarnia/?p=302543 W 1 przypadku wiąże się z dobudową obok wędzerni większego paleniska, w 2 przypadku z przeróbką wędzarni (która jest możliwa) tylko czy wtedy palenisko nie będzie wtedy za małe. Proszę o porady w którą stronę mam iść.
  5. Witam wszystkich. Mam dwa pytania, czy można peklować trzymając mięso w lodówce żeby utrzymać wymaganą temperaturę 4-8 stopni, i czy boczek nastrzykujemy podczas peklowania i trzymamy w solance razem z szynką.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.