Skocz do zawartości

picalke

Użytkownicy
  • Postów

    2
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Nie podano
  • Miejscowość
    Kraków

Osiągnięcia picalke

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Cześć jestem tu całkiem nowy i właśnie przymierzam się do budowy wędzarni. Ponieważ zauważyłem na stronie sporą rozbieżność pomiędzy poglądami doświadczonych forumowiczów (najlepsze wędzarnie z paleniskiem bezpośrednio w lub przy komorze, drewniane lub blaszane) a zdjęciami gotowych budowli prezentowanymi na stronie (głównie ceglane budowle z paleniskiem wykładanym szamotką i długim kanałem doprowadzajacym dym do komory wędzalniczej) chciałbym zapytać osoby z większym doświadczeniem: czy w wędzarniach z paleniskiem bezpośrednio przy komorze na prawdę udaje się utrzymać temperaturę 17-22 stopnie, taką jaka jest zalecana w wędzeniu chłodnym (np tu http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/rodzaje-wedzenia/145-wszystko-o-wedzeniu)? Wydaje mi się to niemal niemożliwe biorąc pod uwagę że spalanie następuje w temperaturze około 400-500 stopni, ale może się mylę z góry dziękuję za odpowiedzi
  2. Chciałbym się zapytać czy posiadacie może wykres który powinien się znajdować w tym miejscu tekstu? Albo źródło z jakiego pochodził? Będę wdzięczny za informacje.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.