Cześć jestem tu całkiem nowy i właśnie przymierzam się do budowy wędzarni. Ponieważ zauważyłem na stronie sporą rozbieżność pomiędzy poglądami doświadczonych forumowiczów (najlepsze wędzarnie z paleniskiem bezpośrednio w lub przy komorze, drewniane lub blaszane) a zdjęciami gotowych budowli prezentowanymi na stronie (głównie ceglane budowle z paleniskiem wykładanym szamotką i długim kanałem doprowadzajacym dym do komory wędzalniczej) chciałbym zapytać osoby z większym doświadczeniem: czy w wędzarniach z paleniskiem bezpośrednio przy komorze na prawdę udaje się utrzymać temperaturę 17-22 stopnie, taką jaka jest zalecana w wędzeniu chłodnym (np tu http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/rodzaje-wedzenia/145-wszystko-o-wedzeniu)? Wydaje mi się to niemal niemożliwe biorąc pod uwagę że spalanie następuje w temperaturze około 400-500 stopni, ale może się mylę z góry dziękuję za odpowiedzi