Skocz do zawartości

jokatorun

Użytkownicy
  • Postów

    3
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Toruń Unisław

Osiągnięcia jokatorun

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witam dzięki za odpowiedzi i sugestie. Co do wędzenia to odbywa sie ono w dolnej części , czyli tam gdzie są drewniane drzwi. Komora jest wyłożona deskami dla izolacji. Jeśli chodzi o wylot dymu to z tylu znajduje sie otwór z wyprowadzoną do góry rurą który mozna regulować zapadką. Zrębki wysypane na blachę miały podeschnąć bo po prostu byly za wilgotne a blacha jest elementem paleniska do grila. Góra to palenisko grila ,palenisko wędzarni jest po lewej stronie Tak jak wcześniej pisalem nie miałem możliwości dużych zmian bo koncepcja sie zmieniła spontanicznie pod wplywem chwili. Mam pomyśl na wędzarnie ale realizacja dopiero po zimie.;-) Wędzenie odbywało sie wedle zasad opisanych na forum z uwzględnieniem osuszania, opalanie drewnem glównie owocowym jabłoń,wiśnia, z dodatkiem olszyny,temperatura 50-55 stopni. Wyroby podpiekałem żeby nie parzyć , w smaku byly bardzo dobre i soczyste nie byly ani suche ani gorzkie. Kiełbasa na foto to biała surowa za sklepu ,chciałem zobaczyć jak wyjdzie. Licze na dalszą dyskusje teraz pisze z telefonu później postaram sie dodać kilka zdjęć aby pokazać resztę
  2. Witam serdecznie wszystkich . Postanowiłem pokazać wam moja ogródkowa ceglana grillo-wedzarnie i początki mojego wędzenia. Co do samej budowli to początkowo miał to być grill ogrodowy z czerwonej cegły która odzyskałem z rozbiórki. Zebrałem potrzebny materiał i zacząłem własnymi siłami budować ( nigdy wcześniej niczego nie murowałem). Efekt budowy na zdjęciach. Jest jeszcze kilka rzeczy do poprawy i wykończenia ale aktualnie pogoda nie pozwala na dokończenie lecz co najważniejsze wędzić można . Jak wspomniałem wcześniej początkowo miał to być tylko grill ,modernizacja projektu z grilla na grillo-wedzarnie to efekt wizyty u kuzynki gdzie zostałem zarażony wędzeniem i domowymi wyrobami. Gdy podjąłem decyzje o zmianie w projekcie budowa była dość zaawansowana i nie moglem zrobić wielu zmian. Zadymiając kilka razy wiem co powinienem zrobić inaczej i gdzie moja konstrukcja ma błędy. Obawiałem się efektu pierwszego zadymiania ale chyba wszystko wyszło dobrze efekt na zdjęciach Wyroby podpiekane bez parzenia Kolejne zadymianie Wyroby podpiekane bez parzenia Wszelkie sugestie mile widziane licze na wasze podpowiedzi pozdrawiam
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.