Skocz do zawartości

Mariusz_d1

Użytkownicy
  • Postów

    27
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Sędziszów

Osiągnięcia Mariusz_d1

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Jako suplement do postu: /topic/15044-schabik-z-po%C5%84czochy/page-2?do=findComment&comment=597781 Znalazłem w lodówce resztkę polędwicy: Smakowo - akceptowalnie. PZDR Mariusz
  2. Zobaczymy jak przyjdzie, na znanym portalu aukcyjnym znalazłem coś takiego: Jak okaże się za "rzadkie" to zrobię jak z poprzednią zawinę w gazę. PZDR Mariusz
  3. A Panie to pies. Za szybko przeczytałeś: nie PANOWIE tylko PONOWNIE Daruj sobie bo kiedyś będziesz musiał wyrzucić to co zrobiłeś. Darowałem sobie - o tym poniżej Ja daję 50g/kg jeśli chodzi o karkówkę.Ostatnio dałem 40g/kg i jest jak dla mnie na granicy, ale może być.Culatello ostatnio za namową kolegów dałem 30g/kg i coś mi się wydaje że dla nas będzie za mało słone ale to się okaże za parę miesięcy. Ponieważ zacząłem robić polędwicę według cytowanego przeze mnie przepisu ( ;( ) - ok południa wstawiłem ją do lodówki ( z cukrem) więc naprawiając błąd wyjąłem ją. Jak widać wyciekło sporo. Wypłukałem mięso, zważyłem. Przed włożeniem do cukru ważył ten kawałek 0,88 kg, teraz ważył 0,85 kg. Odważyłem 28 g peklosoli i natarłem mięso Natarte peklosolą mięso do pojemnika i do lodówki Planuję co najmniej tydzień w peklosoli ( tyle pekluję mięso do szynkowaru). Potem przyprawy i pończocha (wędliniarska). PZDR Mariusz
  4. Witajcie ponownie, temat szynkowaru ogarnięty, dzięki Waszej pomocy. Teraz zachciało mi się spróbować wędlin surowych. Znalazłem taki przepis: 1,5 kg karkówki wieprzowej bez kości 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki soli + 1 łyżka soli peklowej 2 łyżki suszonego majeranku 1 główka czosnku 1/2 łyżeczki papryki czerwonej pikantnej 1/2 łyżeczki mieszanki pieprzów 1 pończocha Mięso myjemy i starannie osuszamy ręcznikiem papierowym, dokładnie obtaczamy mięso w cukrze. Karkówkę przekładamy do metalowej foremki i wkładamy do lodówki na 36 godzin, z mięsa wypłynęło sporo płynu. Po tym czasie wylewamy płyn, myjemy mięso z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki na 36 godzin, po tym czasie go opłukujemy mięso z soli, wycieramy i obtaczamy dokładnie w mieszance przeciśniętego przez praskę czosnku wymieszanego z majerankiem, pieprzem i papryką. Wkładamy na 36 godzin do lodówki. Po tym czasie przekładamy mięso do pończochy i wieszamy w przewiewnym, suchym, ale ciepłym miejscu. Ja powiesiłam na haczykach od weków zaczepiając o szafkę kuchenną obok kuchenki. Zostawiamy na 4 doby. Po tym czasie możemy wyciągnąć z pończochy i konsumować, należy kroić wędlinę w bardzo cienkie plasterki. Dałem szynkę zamiast karkówki, mięso zwinąłem w gazę, osznurowałem i zapakowałem w siatkę wędliniarską. Wyszło dość smakowite. No to zabrałem się za szukanie rzetelnej informacji - czyli Nasze Forum. Wiem, wiem powinienem zacząć tutaj. Znowu jak z szynkowarem Podejrzewam, że powinienem tak: ew. darować sobie ten cukier. Tylko pytanie czy rzeczywiście dawać aż 33 g peklosoli na kg? PZDR Mariusz
  5. Mariusz_d1

    Latarka LED..

    18650 ma wyższe napięcie ale nie dlatego, że tam są 3 ogniwa. To jest ogniwo Li-Io - znamionowe napięcie ponad 3V. Na znanym portralu aukcyjnym można kupić ogniiwa 18650 z odzysku za kilka złotych. Zrobiłem sobie z 3 ogniw akumulator do wkrętarki (z 3 bo nie miałem odpowiedniej wtyczki do balancera) 14,4 V. Trochę wolniej kręci niż na oryginale ale za to aku nawet po kilku tygodniach leżenia działa. Dzięki dużej wydajności prądowej nie ma problemu z momentem obrotowym. Jedymy minus takiej przeróbki - konieczna ładowarka do ogniw LiPo z balancerem. Na przeróbkę zdecydowałem się tylko dlatego, że mam taką ładowarkę. Kupiłem już wtyczki do balancera na 4 ogniwa - następny akumulator zregeneruję na 4 szt 18650. Akumulatorki AA i AAA i inne to najczęsciej NIMh - mają napięcie 1,2 V i w porównaniu do LiPo mają śmieszną wydajność prądową. tu link do sklepu modelarskiego: http://tinyurl.com/kgzzdc9 prąd ciągły 20 A. POZDRAWIAM Mariusz
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.