Skocz do zawartości

Skormen

Użytkownicy
  • Postów

    2
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Sanok

Osiągnięcia Skormen

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Skoro już dochodzimy do tego tematu, to proszę forumowiczów o ocenę dwóch moich pomysłów: To prawda. MOL musi produkować opierając się na surowcu własnym. Co jednak, jeżeli chcę produkować wyroby z zajęczaków? Z tego, co wiem, to ubój zajęczaków ma o wiele mniejsze normy sanitarne i nie wymaga informowania weterynarza. W Polsce nie istnieją również stosowne normy nazewnictwa, jeżeli chodzi o wędliny. Czy ktoś może mi zabronić, jeżeli moje kiełbasy będą składać się w 1% z zajęczaków, a w 99% z wieprzowiny sprowadzanej z hurtownii mięsa? Jak dla mnie to nadal produkcja z surowca własnego. Przecież przyprawy również muszę sprowadzić z zewnątrz. Posiadanie do 40 czy 50 sztuk samic króliczych nie podpada pod specjalistyczną produkcję rolną, więc są tutaj oszczędności na KRUS, zresztą chodzi mi tylko o kilka sztuk, bardziej na pokaz. Wprowadzono również przepisy, które wymagają, by producenci badali próbki swoich wędzonych kiełbas, by nie zawierały jakiś niebezpiecznych substancji. To, w moim rozumieniu, celowa próba wykończenia rolników i małych firm przez wielkie koncerny. A co jeżeli ja będę produkował kiełbasy parzone, podsuszane? Może i faktycznie wyglądają jak wędzone, ale nazywają się inaczej, więc ja nie widzę powodu, by urzędnicy mieliby mnie gnębić. Innymi słowy, co powiecie panowie na stworzenie kiełbasy wiejskiej, podsuszanej króliczej? Wiem, że to brzmi lekko absurdalnie, ale czy w kraju absurdu nie trzeba myśleć w sposób absurdalny? Założyć chlewnię tylko po to, by produkować wędliny to szaleństwo, ale trzymać na pokaz 2 klatki z zajęczakami, to już chyba coś bardziej realnego? Aha i kiedyś wymyśliłem coś jeszcze innego. Co to znaczy, że świnia jest z własnego chowu? A co jeżeli kupię sztukę mającą rok od prawdziwego rolnika, podtuczę dzień na wolnym wybiegu, a następnie poproszę rzeźnię o wykonanie usługi uboju? Czy w takim wypadku to świnia z własnego czy obcego chowu?
  2. Wygląda na to, że nasza umiłowana władza powoli zaczyna, w mojej interpretacji, regulować pod względem prawnym to, co nazywamy Działalnością Marginalną, Lokalną i Ograniczoną. http://rolniczeabc.pl/269204,Ustawa-o-sprzedazy-bezposredniej-podpisana-Rolnicy-sami-sprzedadza-wlasne-produkty.html#axzz3dDQuoAOc http://www.pap.pl/palio/html.run?_Instance=cms_www.pap.pl&_PageID=1&s=infopakiet&dz=gospodarka&idNewsComp=208329&filename=&idnews=211640&data=&status=biezace&_CheckSum=-1678966175 „Nowe regulacje mają wejść w życie 1 stycznia 2016 r.” Założyłem ten temat, by spróbować zinterpretować obecne przepisy pod względem prawa podatkowego. Bardzo proszę o konstruktywną krytykę. 1. Nowe przepisy w zakresie PIT. Najistotniejsze informacje: „sprzedaż następuje wyłącznie: w miejscach, w których produkty te zostały wytworzone, na targowiskach, przez które rozumie się wszelkie miejsca przeznaczone do prowadzenia handlu, z wyjątkiem sprzedaży dokonywanej w budynkach lub w ich częściach; prowadzona jest ewidencja sprzedaży. „ Wydaje mi się, że chodzi tutaj o „Ewidencję sprzedaży bezrachunkowej”. http://poradnik.wfirma.pl/-sprzedaz-bezrachunkowa-dokumenty-do-jej-ewidencjonowania http://poradnik.wfirma.pl/-ewidencja-sprzedazy-bezrachunkowej-wzor-z-omowieniem – wzór Podstawową formą opodatkowania tych przychodów, będzie opodatkowanie na ogólnych zasadach według skali podatkowej (18% i 32%). Ustawa wprowadza ponadto, na zasadzie wyboru, możliwość opodatkowania takich przychodów, w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych, na podstawie ustawy z dnia 20 listopada 1998 r. o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne (Dz. U. Nr 144, poz. 930, z późn. zm.), zwanej dalej „ustawą ryczałtową”. Ryczałt będzie wynosił 2% uzyskanych przychodów. Opodatkowanie ryczałtem będzie możliwe, jeżeli przychody w roku poprzednim nie przekroczyły równowartości 150.000 euro. http://www.opolskiepodatki.pl/aktualnosci/36 2. Nowe przepisy w zakresie VAT. Pomijamy w naszej analizie rolników VATowców i skupiamy się na rolnikach ryczałtowych. „Zgodnie z art. 2 pkt 19 ustawy o VAT, przez rolnika ryczałtowego rozumie się rolnika dokonującego dostawy produktów rolnych pochodzących z własnej działalności rolniczej lub świadczącego usługi rolnicze, korzystającego ze zwolnienia od podatku od towarów i usług na podstawie art. 43 ust. 1 pkt 3 ustawy o VAT, z wyjątkiem rolnika obowiązanego na podstawie odrębnych przepisów do prowadzenia ksiąg rachunkowych. Przepis art. 43 ust. 1 pkt 3 ustawy o VAT zwalnia od podatku dostawę produktów rolnych pochodzących z własnej działalności rolniczej, dokonywaną przez rolnika ryczałtowego oraz świadczenie usług rolniczych przez rolnika ryczałtowego” Należy tutaj rozróżnić, w moim rozumieniu tematu, przetworzone i nieprzetworzone produkty rolne. Sprzedaż półtusz i kawałków mięsa jest zwolniona z VATu, a sprzedaż wędlin podlega pod VAT. Do kwoty 150 000 (obrotu) obowiązuję przedmiotowe zwolnienie z VAT (Należy pamiętać, że zyski są tylko ułamkiem obrotu!) http://ksiegowosc.infor.pl/podatki/vat/zwolnienia/325701,Zwolnienie-podmiotowe-z-VAT-2014-2015.html Pozostaje zwolnienie dla podatników, których obrót (sprzedaż na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej i rolników ryczałtowych) nie przekroczył w poprzednim roku kwoty 20 tys. zł. Wyjątkiem od tego zwolnienia jest działalność polegająca na: - usługi naprawy pojazdów samochodowych, motocykli, motorowerów (w tym naprawy opon, ich zakładania, bieżnikowania i regenerowania), - usługi w zakresie wymiany opon i kół, - usługi w zakresie badań i przeglądów technicznych pojazdów, - usługi w zakresie opieki medycznej świadczonej przez lekarzy i lekarzy dentystów, - usługi prawne, w tym w zakresie doradztwa podatkowego, z wyjątkiem usług notariuszy w zakresie objętym wpisem do repertorium A i P, - usługi fryzjerskie, kosmetyczne i kosmetologiczne, - usługi gastronomiczne, z wyjątkiem usług świadczonych na pokładach samolotów oraz w sposób określony w pozycji 43 załącznika do rozporządzenia (stołówki w placówkach oświatowych). Dodano także do katalogu dostawę perfum i wód toaletowych, z wyjątkiem towarów, dostarczanych na pokładach samolotów. W naszym przypadku jest to produkcja wędlin, a nie usługa gastronomiczna, więc, jak rozumiem, kasa fiskalna nie jest wymagana. http://ksiegowosc.infor.pl/podatki/vat/kasy-fiskalne/697916,Kasy-fiskalne-2015-2016-zwolnienia.html 3.Nowe przepisy a kwestia KRUS. Wyrób i sprzedaż wędlin traktuję jak pozarolniczą działalność gospodarczą. Jeżeli nie przekraczamy rocznej kwoty granicznej (za rok 2015 wynosiła 3204 złote) możemy nadal ubezpieczać się w KRUS. Jeżeli przekroczymy te kwotę, trzeba będzie zarejestrować się w ZUS. Rolnik lub domownik prowadzący dodatkowo pozarolniczą działalność gospodarczą będzie zobowiązany do opłacania miesięcznej składki podstawowej na ubezpieczenie emerytalno-rentowe w podwójnym wymiarze. Rolnik do 50 ha za składkę emerytalno-rentową płaci 264,00 zł za kwartał. Czyli płacimy 66 zł miesięcznie, a po rozpoczęciu pozarolniczej działalności trzeba płacić 132 złote. Skoro kwota graniczna wynosi 3204 złote, a nasz ryczałt od przychodów ewidencjonowanych wynosi 2%, to nasz obrót nie może przekroczyć 160 200 złotych. http://www.krus.gov.pl/krus/krus-w-liczbach/wymiar-kwartalnych-skladek-na-ubezpieczenie-spoleczne-rolnikow/ http://www.krus.gov.pl/zadania-krus/ubezpieczenie-spoleczne-rolnikow/ubezpieczenie-spoleczne-dla-rolnikow-prowadzacych-dodatkowo-dzialalnosc-pozarolnicza/ http://www.pit.pl/dzialalnosc-gospodarcza--zus-a-krus-14518/ http://www.krus.gov.pl/aktualnosci/dokument/artykul/informacja-wazna-dla-osob-prowadzacych-pozarolnicza-dzialalnosc-gospodarcza/ Podsumowując, aby legalnie prowadzić biznes trzeba: prowadzić „Ewidencję sprzedaży bezrachunkowej”, nie przekraczać 150 000 euro, nie przekraczać 20 000 zł, by uniknąć kasy fiskalnej, nie przekraczać 150 000 zł, by uniknąć VAT, nie przekraczać 160 200 złotych, by nie płacić ZUS, spełniać wymogi sanitarne pod działalność MLO, płacić podwójną składkę emerytalno-rentową w KRUS. Wymogi sanitarne pod działalność MOL zostały opisane w innym wątku, więc je pomijam.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.