Skocz do zawartości

Sirarturo

Użytkownicy
  • Postów

    21
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Mikołów

Osiągnięcia Sirarturo

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. a orientujesz się o ile jest większy spadek masy kiełbasy ? pomiędzy tymi 2 technikami >
  2. wyglądają na kumate ^ ^to chyba se poradzą pytanie od nowicjusza czym się różni ta technika od tej co stosowałem wcześniej mianowicie 4 h w ciepłym dymie później parzenie 20 m dziękuję za odpowiedz oraz wyrozumiałość
  3. no to dobrze a czy jeśli nabiję to w flaka 26-28 bo taki aktualnie posiadam to zda to test ?
  4. Czy po pierwszym dniu wędzenia kiełbaska może zostać w wędzarniku ? z taką pogodą jaką mamy za oknem ?
  5. dobrze zapoznałem się z przepisem ale lubię coś strzyć od siebie myślałem aby zrobić taka prowizorkę tzn wszystko jak napisane lecz zmielić mięso na 8 i nabijać ^^ gdyż kupiłem 90 flaków i chce to zutylizować a sklep jaki mam niedaleko sprzedaje duże ilości tylko ,
  6. w niedzielę zamierzam zrobić tego o to szlachcica lecz chcę nabić go w flaka 26-28 więc mam pytanko czy jak już moj wuszt nabierze apetycznego koloru potem mam go oparzyć tylko ? czy jednak ta technika z piekarnikiem pozdrawiam
  7. własnie nie oszuszyłem :P
  8. po 5/30 h wędzenia wyszła kiełbaska nie miałem już czasu aby czekać bo głód zwyciężył zdjęcie zrobione po parzeniu w smaku bardzo dobra użyłem zwykłej soli i papryczek chili plus przyprawy jakie były w przepisie wędziłem w 40-55 stopniach wędzone na drzewie czereśniowym .często polewałem drzewo aby było wilgotniejsze :nie wiem czy słusznie:)
  9. Robię tę kiełbaskę już 4 godzinkę i ciągle jej kolor jest taki nijaki wędzę ją w temperaturze 45-55 stopni
  10. Witam wędzenie ciepłym dymie w tym przypadku oznacza 24-45 stopni C ? gdyż znalazłem taką informację na ten temat a dzisiaj chcę tę kiełbaskę zrobić Wędzenie ciepłe (24 - 45 stopni C) - wędzenie to trwa od 2 do 24 godz, czasem nawet do 48 godz -wędzenie ciepłe stosujemy do wędzonek, które mają zostać spożyte w miarę krótkim okresie 2 - 3 tygodni -po wędzeniu szynki czy kiełbasy dajemy do parzenia lub pieczenia -trociny można zwilżać przez lekkie polanie wodą - wówczas łatwiej uzyskać pożądane 80% wilgotności - wędzenie jest ciągłe, bez okresowego wygaszania naszego paleniska jak to ma miejsce przy wędzeniu zimnym - wędzonki pachną i wyglądają równie pięknie jak te wędzone w zimnym dymie:)
  11. więc wrzucam do garnka z wodą i mam gotować ? w 75 stC ? bo tego do końca nie rozumię pozdrawiam
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.