Witam, Posiadam (niestety) wędzarnię taką jak na załączonych zdjęciach. Wiem po przeczytaniu paru postów, że nie jest ona dobrze zrobiona, ale pominę już historię jej budowy.. Więc planuję ją jakoś przerobić i w tej sprawie postanowiłem napisać na forum i dowiedzieć się czy moje pomysły rozwiążą niektóre problemy. Opiszę może pokrótce jak jest wykonana. Palenisko (wymiary na schemacie) jest wyłożona cegłą szamotową, dalej dym przedostaje się rurą (długość 100 cm) pod niewielkim kątem. Wylot jest tuż pod komorą wędzarniczą, widać ją z dolnych drzwiczek (zdjęcie numer 3). Komora wędzarnicza jest wyłożona w środku zwykłą cegłą. Problemem chyba głównym jest to, że nie mogę rozgrzać jej powyżej temperatury 60 stopni paląc w palenisku (zdjęcia nr 5 i 6). W celu rozgrzania i wygrzania wędzarni rozpalam ogień tuż pod komorą wędzarniczą (Zdjęcie nr 2). w celu rozwiązania tego problemu chciałem zamontować kawałek rury z kolankiem oraz szybrem, tak aby znajdowała się ona na środku komory. Dół komory chciałem zalać betonem ponieważ są w niej wolne przestrzenie (zdjęcie komora rzut z góry oraz nr 2 i 7). Nad wylotem dymu planuję zamontować deflektor, aby dym rozchodził się po całej komorze zaznaczone zielonym kolorem na zdjęciu Poprawki,jpg. Czy do tego celu mogę użyć czarnych rur takich jak się stosuje przy kominkach? Niestety nie wiem czy i jak ocieplić komorę wędzarniczą (np. wełna + blacha?) czy w ogóle coś to zmieni?Przeczytałem również, że nie powinno się stosować szamotu w palenisku, czy jeśli by się udało go jakoś wyjąć to lepiej zastąpić go zwykłą cegłą czy czymś innym? Czy niczym go nie zastępować? Po samym wyjęciu palenisko zwiększyłoby się o grubość cegły a raczej dwóch. Kolejnym pomysłem o którym myślałem, ale nie wiem czy jest dobry to zainstalowanie grzałki elenktycznej do podnoszenia temperatury, chociaż wolałbym tego uniknąć i móc regulować temperaturę tylko po przez opalanie drewnem. Z góry dziękuję za cierpliwość w przeczytaniu mojego postu i liczę na sugestie z Waszej strony oraz wyrozumiałość.