Skocz do zawartości

hubsonnn

Użytkownicy
  • Postów

    9
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Daleko

Osiągnięcia hubsonnn

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Mój wybór padł na szynke lub łopatkę, podgardle i boczek, jeśli nie będzie mam zamiar kupić pachwinę lub karkówkę i gulasz wołowy. Jeszcze raz dziękuje.
  2. Dzięki Ci dobry człowieku. Wcześniej czytając tamten przepis trochę się zamotałem.
  3. W tym przepisie na biąłą od chudziaka proporcje przypraw są podane na 1kg czy na 5kg surowca bo już się pogubiłem..
  4. @Maad Ok . W takim razie zrobię białą, z tego mięsiwa wyjdzie?Bo nie wiem zabardzo co wchodzi w skład wieprzowiny 1 klasy. Jako wieprzowinę 1 klasy dam tutaj łopatkę bedzie jej koło 33dag, wieprzowina 2 klasy będzie to szynka 1,2kg , wołowina 2 klasy dam taką na gulasz ~20dag. Soli dam 13/kg , czosnku 13/dag kg, pieprzu 15g/kg .Przepraszam że tak co chwile edytuje i piszę ale naprawdę zależy mi na zrobieniu dobrej kiełby. Dzięki za pomoc!
  5. Przepraszam że post pod postem ale edytować nie mogę. Dobre mięsiwo wybrałem czy macie jakies lepsze opcje typu podgardle itp.
  6. Dobra więc czytając temat o palcówce doszedłem do wniosku że najpierw zrobię palcówkę z takiej proporcji mięsa 1kg szynki 1kg łopatki wieprzowej i 0,5kg boczku.Szynkę i łopatkę zmiele, a boczek pokroje w drobniutkie paseczki. Na każdy 1kg mięsa dam koło 20g soli (chce żeby kiełbasa była dosyć słona ale nie za bardzo) i 20g cukru, ponadto dużo czosnku(1 główka), pieprz, jałowiec,kolendra, co byście jeszcze dali? Suszyłbym przy oknie które jest czasami uchylone tak z 2h w dniu, ewentualnie zostaje mi balkon (chociaż podejrzewam że o tej porze to troche za zimno) lub piwnica. Wszystko prawidłowo nic wody nie dodać?Czy zmieni coś dodanie samej soli lub soli himalajskiej zamiast peklosoli?Mogłby ktoś podać na oko ile kupić metrów jelit? Pozdrawiam
  7. @roger poprostu powiesić nad kuchenką czy owinąć w coś ? Ile taki proces potrwałby? @Pioro Mieszkam w Toruniu , ale i tak na tą chwile interesuje mnie kiełbasa suszona. Dziekuje wszystkim za pomoc! @edit Gdyby ktoś mógł wrzucić przepisik klarowny, ile czego co i jak na taką suchą kiełbasę w warunkach domowych byłbym wdzieczny!
  8. @Biotit Mam ale niestety to nie wypali ponieważ probowałem zrobic takiego malego grila na balkonie (ten jednorazowy) i sasiad zadzwonil na straz miejska... @Maad zrobione
  9. Witam wszystkich. Przejdę do rzeczy otóż kupiłem maszynkę do mielenia mięsa i chciałbym zrobić kiełbasę. Jako że mieszkam w bloku i nie mam działki nie mogę wędzić. Chciałbym zrobić kiełbasę suchą ale w domowych warunkach jeśli to możliwe lub jeśli niemożliwe to chociaż białą. Prosiłbym o zlinkowanie przepisów lub napisanie porad. Pozdrawiam !
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.