Skocz do zawartości

Simcha

Użytkownicy
  • Postów

    6
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Warszawa

Osiągnięcia Simcha

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Dziękuję bardzo za pomoc! Wesołych Swiąt!
  2. Dziękuję bardzo, Wiem też bym chciał przejść na peklosól ale ostatnio nastawiłem 1 kg schabu wg Tabeli Dziadka na cztery dni z 1,5 nastrzyku 90 ml 62 g peklosoli 0,4 litra wody. Miałem problem bo zalewa nie zakrywała mięsa więc dorobiłem jeszcze 50 % zalewy w powyższych proporcjach. Po czterech dniach moczyłe mięso ok 15 min tak jak resztę mięsa peklowanego z sola i saletrą na 14 dni bez nastrzyku ale za to w zbyt dużo było saletry o czym pisałem w moim pierwszym poście na poprzedniej stronie. Mięso z soli i saletry wyszło bardzo dobrze a z peklosoli z nastrzykiem strasznie słone. Co zrobiłem żle??
  3. Witam , Mam pytanie jak ilości podane powyżej mają się do ilości mięsa. Czy na 1 kg mięsa mam użyć 50 g soli i 1-2,g saletry bo wody to wiem że 0,4 -0,5 litra. Mam prośbę o szybką podpowiedź bo właśnie chciałem nastawiać. Z góry dziękuę!!
  4. Wtam ponownie, 1.Wczoraj zapeklowałem na 4 dni kawałek mięsa ok.1 kg na róbę tylko z sola peklową z 2 nastrzykami korzystając z " Tabeli Dzadka". 2.W punkcie VII Akademi Dziadka jest mowa przy peklowaniu o " wywarze z ziół". Wszędzie jest mowa o ilości wody ok 0,4 - 0,5 Litra na kg mięsa. Moje pytania: ad 1. Czy do nastrzyku używa się roztworu z peklosolą w ramach ilości przeznaczonej do peklowanie tzn/; 04-05 litra / kg ? Co zrobić jak po zalaniu miesa roztworem mieso nie zostało w całości przykryte? Czy dorabia się więcej roztworu? ad 2 Jak przygotować wywar z ziół ? Czy do wywaru używa się wodę w ranmach tej ilosci 0,4-0,5 litra na kg. Czy wywar przygotowuje się tylko do krótszego peklowania (4-5 dni) czy do dłuższego też (11-14 dni) Z góry dziękuję
  5. Witam, Dziękuję bardzo za pomoc! :-) Pozdrawiam
  6. Witam wszystkich na forum, Jest to mój pierwszy raz na jakimkolwiek forum więc z góry przepraszam za wszystkie pomyłki. Siedem dni temu nastewiłem peklowanie. Jest to mój trzeci raz więc jestem zielony :-) Poprzednie razy wszystko udało się bez większych problemów dzięki informacja z tego forum i tej stronie. Niestety wczoraj zauważyłem że zalewa zrobiła się mętna ale nie śmierdzi i nie jest gęsta. Mięso nie śmierdzi. Czy mogę wymienić zalewę na nową a co najważniejsze czy mam ją zrobić słabszą czy w takich samych proporcjach żeby mięso nie było za słone. Jak do tej pory robiłem zalewę w proporcjach: Na 10 kg mięsa 4 litry wody Woda z kranu ale po uzdatnieniu. Proporcje: Litr wody 5 dkg soli 1 dkg saletry Bez nastrzyku. Z góry dziękuję za pomoc
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.