Wtam ponownie, 1.Wczoraj zapeklowałem na 4 dni kawałek mięsa ok.1 kg na róbę tylko z sola peklową z 2 nastrzykami korzystając z " Tabeli Dzadka". 2.W punkcie VII Akademi Dziadka jest mowa przy peklowaniu o " wywarze z ziół". Wszędzie jest mowa o ilości wody ok 0,4 - 0,5 Litra na kg mięsa. Moje pytania: ad 1. Czy do nastrzyku używa się roztworu z peklosolą w ramach ilości przeznaczonej do peklowanie tzn/; 04-05 litra / kg ? Co zrobić jak po zalaniu miesa roztworem mieso nie zostało w całości przykryte? Czy dorabia się więcej roztworu? ad 2 Jak przygotować wywar z ziół ? Czy do wywaru używa się wodę w ranmach tej ilosci 0,4-0,5 litra na kg. Czy wywar przygotowuje się tylko do krótszego peklowania (4-5 dni) czy do dłuższego też (11-14 dni) Z góry dziękuję