Skocz do zawartości

mmon99

Użytkownicy
  • Postów

    4
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Niegoszowice

Osiągnięcia mmon99

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Maxell masz rację. W temacie "wszystko o wędzeniu" dokładnie opisałeś proces wędzenia z jednoczesnym pieczeniem. Zawarte tam informacje w moim przekonaniu zą najbliższe o to co pytałem. O sposobie wędzenia o którym wspominałem informacje otrzymałem jak to mówią - z przekazu ustnego, który napewno różni się od informacji przekazywanych przez profesjonalnych zadymiaczy i stąd nieścisłości. Sam powiedz jak zrozumieć takie słowa - cyt.: "wszadź kiełbasy na gorącą wędzarnie, potem grzej ostro, aż mięso we flaku będzie "żegotać" kiedy ściśniesz palcami, potem pal delikatnie." Jak widzisz żadnej wzmianki o osuszaniu, wędzeniu, a później pieczeniu, ma tym bardziej o temperaturach. Myslę, że jakby popytać innych forumowiczów to też mogli by opisać jakieś "rodzynki" na temat wędzenia w swoim rejonie.
  2. A jednak znalazłem, tylko brak wiedzy zaowocdował nieprecyzyjnym pytaniem - taką obróbkę znalazłem pod nazwą "wędzenie z jednoczesnym pieczeniem". Moja przygoda z wędzeniem się dopiero rozpoczyna i napewno skorzystam z wielu rad zamieszczonych na tym forum. Dzięki za wyrozumiałość..
  3. Oczywiście nie chcę dyskutować z osobami które w tej kwestii mają doświadczenie. Jestem tylko ciekaw opinii innych. Osobiście jadłem tak przygotowane wyroby i według mnie były dobre. Fakt, że na forum nie znalazłem wzmianki o tego typu wędzeniu, stąd też moje pytanie
  4. Witam. Zaczynam dopiero swoją przygodę z wędzeniem i wypytuję co i jak z tym wędzeniem. W rejonie gdzie mieszkam kiełbasy wędzi się w ten sposób, że wkłada się wyroby na gorącą wędzarnie, potem przez ok. 30min. palić "na ostro" (przypuszczam, że chodzi o temp. ok. 90-100st.), później palić "delikatnie" przez ok. 2-2,5godz. Po wystygnięciu wyroby gotowe do spożycia. Mam pytanko, czy spotkaliście się z taką technologią i co o niej sądzicie?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.