Skocz do zawartości

shark_tbp

Użytkownicy
  • Postów

    8
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Nie podano
  • Miejscowość
    kościerzyna

Osiągnięcia shark_tbp

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. W wedzarni osuszalem okolo 3 godz. W temp. 40 stopni a wedzilem 3.5 godziny w temp. 50 do 60 stopni. Parzylem 10 minut we wrzącej wodzie i 1 godz. 10 minut w temperaturze Okolo 85 stopni.
  2. Korzystając z okazji. Czy nie wychodzą mi za ciemne? Zdjęcie na początku parzenia gdzie mięso jest złocisty brązowe i po parzenie mocno brązowe. Jak uważacie?
  3. No właśnie nie mam w zwyczaju przekładać mięsa podczas peklowania. Dotychczas wszystko było ok. Tym razem było dosyć ciasno w garnku i może dlatego ta delikatna sinizna.
  4. Witam. Dzisiaj wyjąłem mięsko z peklosoli schab i baleron. Schab ladniutki a baleron (karkowka) z zewnątrz w niektórych tylko miejscach delikatnie ma kolor siny. Po przekrojeniu wewnatrz posiada kolor czerwony. Zapach mięsa jest normalny nie czuć niczego niepokojącego. Czy karkowka nadaje się do wedzenia, parzenia i konsumpcji? [Dodano: 14 kwi 2017 - 10:29] Na załączonym obrazie widać to delikatne zasinienie. [Dodano: 14 kwi 2017 - 10:30] Fotka
  5. Witam ponownie. Co do Waszych sugesti odpowiadam, ze nastrzyku nie prowadzilem poniewaz ponacinalem mieso i wydaje mi sie, ze jest na calej powierzchni tak samo solne. Co do gotowania to przeprowadzilem je po 10 minut na każdą wedzonke z osobna (wedlug zaleceń jednego z forumowiczow). Karkowka wygląda ok w srodku natomiast szynka po chwili tylko w środku robi sie troszke sina ( zaraz po przekrojeniu jest ladna czerwona, kolor zmienia po czasie) pytanie czy to nie dowedzone czy nie dogotowane? Dziekuje za cenne uwagi, przy nastepnym wedzeniu napewno wezme je pod uwagę i mam nadzieje, ze efekty będą jeszcze lepsze:)
  6. Zdjecia juz zalaczylem:P jutro zrobie jakies fotki wedzarni..
  7. Po czesci kazdy z Was ma racje. Po pierwsze Olche mieszalem sucha z mokra, po drugie mam kanal dymny jak i palenisko w gruncie ( Czy jest to duży błąd czy mozna w taki sposob wedzić z dobrymi rezultatami?) oraz po 3 przypomnialo mi sie, że w beczce po nocy była woda ( nie duzo ale cos tam na dnie bylo po deszczowej nocy, myslalem, ze to wyparuje ) Zalaczam fotki. Czy w srodku kolor jest odpowiedni?
  8. witam, jestem tutaj nowy. Zainspirowany Waszymi super wedlinami postanowilem zbudować wlasna wedzarnie z beczki. Dzisiaj uwedzilem pierwsze wędliny, w smaku są naprawdę dobre ale kolor zewnętrzny jest czarny. Temperatura wędzenia od 40 do 60 stopnie. Na sam koniec tj. Na 30 minut dalem temp. 70-80 stopni. Caly proces wedzwnia trwal nieco ponad 5 godzin. Co dziwne to kielbasy podczas calego procesu wędzenia byly mokre pomimo calonocnego suszenia oraz,obsuszania przez ok 10 minut przed wedzeniem. Proszę o opinie i uwagi. Pozdrawiam. Ps. Zdjecia wrzucę później jak znajde chwile żeby wejść na laptopa (pisze z Tel.)
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.