Skocz do zawartości

diabolo88

Użytkownicy
  • Postów

    7
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Doboszowice

Osiągnięcia diabolo88

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. diabolo88

    Co robić?

    Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Wszystko robię na czuja, ale chyba będzie OK. Szynka wieprzowa wyszła palce lizać więc i z dzika powinno być podobnie. W Świeta wielki sprawdzian.
  2. diabolo88

    woda w szynce

    Myślę, że uratowałem. Mocno pościskałem, tak, że woda wypłynęla, ponownie związałem sznurkiem, żeby mięso ściśle przylegało i ponownie do wedzarni. Wędziłem dymem ok. 50 stopni, a na koniec na godzinę podchajcowałem. Teraz wygląda jak powinna. W święta wypróbuję. Pozdrawiam.
  3. diabolo88

    woda w szynce

    Witam. Wędziłem na zimno przez tydzień. Wszystko na oko bo mam beczkę bez żadnych instrumentów oprócz termometru. Temperatura około 15 - 25 stopni. Mając jednak obawy czy na pewno wszystko będzie ok dowedziłem dzisiaj przez 7 godzin w temperaturze ok. 50 stopni. Wszystkie małe wędzonki wyszły super, ale problem mam z dużą szynką z dzika. Wyciąłem ze środka dużą kość. Nie zrobiłem tego fachowo bo nie chciała odejść od tej za którą się wiesza więc trochę mięso chyba pomiażdżyłem zanim mi się udało. Nastepnie mocno całe mięso ostrzyknąłem solanką. Do wedzenia wszystko obwiązałem sznurkiem, żeby trzymało sie kupy. Po uwędzeniu okazało sie, że w środku jest płyn, który nie wyciekł ani nie odparował i chlupie jak ściskam mięso. Od tego ściskania wypłynął prawie cały, ale co teraz robić? Nie chciałem jej parzyć, ale boję sie czy przez ten sok nie zacznie się psuć. Chociaż to solanka chyba więc nie powinno. Ona jest duża więc chciałem, żeby powisiała z miesiąc. Jestem zielony, proszę o pomoc
  4. diabolo88

    Co robić?

    Dzięki za pomoc. Kolejne pytanie Co oznacza " w pierwszym dniu dosuszamy szynkę"? Czy ma to być większa temperatura albo dłuższe wedzenie?
  5. diabolo88

    Co robić?

    Dzięki, pomyliło mi się z peklowaniem. Z drugiej strony czy mogłoby to zaszkodzić?
  6. diabolo88

    Co robić?

    Jeszcze jedno. Czy wedząc 3 razy dziennie mogę skrócić czas wedzenia do 10 dni czy to jednak nie to samo?
  7. diabolo88

    Co robić?

    Zapeklowałem szynkę z dzika wg przepisu http://www.chefpaul.net/wild/dzik_SPwZ.html Dzisiaj rano i wieczorem wędziłem po około 1,5 h. Mam zamiar tak robić przez kolejne 13 dni. Szukając jeszcze dodatkowych informacji znalazłem że powinienem przez wędzeniem szynkę wymoczyć, żeby nie była za słona. Co biedny mam czynić? Wrzucić ją teraz do wody czy podejść na zasadzie - jak bedzie za słona to krój cienko? Tej peklosoli poszło wiecej bo były dodatkowo jeszcze szynka wieprzowa i boczek, a chcąc, żeby mięso było przykryte dorobiłem zalewy. Wcześniej robiąc wędliny nie przejmowałem się zanadto ile sole bo podczas parzenia i tak cała sól wychodziła z miesa. Teraz mam zgryz.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.