Skocz do zawartości

simplusik1

Użytkownicy
  • Postów

    2
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    nisko

Osiągnięcia simplusik1

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. jumbo Mam wypłukać to co zrobiłem , czy lepiej dokupić 3 kg i wymieszać z tym co mam? Tata mówi że stosuje nawet 120g/10kg i jest ok i mówi żebym dokupił 5kg tylko że nie pekluje, stosuje sól kuchenną - czy to ma znaczenie?
  2. witam Wiem że temat wielokrotnie poruszany, ale mam mało czasu - jutro tato "odpala" wędzarkę, wiec chciałem zrobić pierwszą w życiu kiełbasę, Mam 5 kg miesa (3 kg łopatki, 1,5 schabu , 0,5 podgardla) wszystko wykrajałem w "kęsy" , wyselekcjonowałem. Natarłem godzinę temu przyprawami i peklosolą - ma przeleżeć 24h w lodówce. I tutaj pytanie znalazłem przepis wg którego użyłem 120g peklosoli/5kg miesa wg tabeli z naszego forum - 100g peklosoli/5kg miesa. a wg mojego Taty, który kiełbasy robi od kilku lat to przerażająca ilość. Tata stosuje 160g/10 kg zwykłej soli , nie pekluje, dodaje sól i przyprawy tuż przed zmieleniem i w ten sam dzień wędzi. Boję się zepsuć 5kg miesa. Co mam zrobić? dokupić kilka kg miesa i wymieszać z tym zasypanym peklosolą? czy moze dawka jest dobra?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.