Skocz do zawartości

delissimo

Użytkownicy
  • Postów

    7
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Głubczyce

Osiągnięcia delissimo

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Dziękuję Koledze za uwagi i wskazówki techniczne. Niby taka oczywista oczywistość ale tak jak napisałeś wcześniej - drobne błędy. No nic postaram się przerobić wędzarnię i krócej osadzać kiełbasy.
  2. ...tu wypociny Co do procesu wędzenia to mam już wyrobiony system. Wieczorem nabijam kiełbasę i wiąże sztuki mięsa . Wiszą całą noc na kijach w temp pokojowej i ociekają. Później jak już ogrzeję komorę wędzarniczą, to osuszam ciepłym powietrzem. Po godzince czasami krótszym osuszaniu, zamykam komorę i wędze. Wędze na przemian suchym i mokrym drewnem . Ilośc wychodzi tak 30% suchego do 70% mokrego. Zwykle to owocówka , jabłoń, grusza, najwięcej mam czereśni i olchy. Suche używam do zatlenia się mokrego.
  3. Witam ponownie siostry i braci z forum. Niby człowiek z czasem nabiera doświadczenia, uczy się na błędach.....tere-fere kuku... W czerwcu urodziła nam się córka i z racji obowiązków ojca, nie mogę już sobie pozwolić (przynajmniej na razie ;-), ) na całodzienne wypady na działkę gdzie mam wędzarnię, w której wędziłem już kilka razy z coraz lepszymi skutkami. Jako, że wędzić lubię, rola ojca zmusiła mnie do popełnienia na szybko, wędzarni z beczki za domem (mogę wędzić i być ojcem jednocześnie, czekając aż mała urośnie i wrócimy na działkę. Jak już wspominałem - popełniłem coś takiego: I teraz tak, wędziłem 6 h. WIększość 50 st. moze z godzinkę około 75 raz był wychył do 90. Kiełbaski mimo naprawdę ładnego kolorku, były surowe w środku, skórka twarda jak diabli, boczki takie sobie, już wędziłem ładniejsze, karczek a.k.a baleron - także niespecjalny.Jak dla mnie - pierwsze poważnie nieudane wędzenie.Zastanawiając się, co zrobiłem , źle dochodzę do wniosku, że za mała temperatura no i nierównomiernie rozchodzące się ciepło po beczce, nieszczelne przykrycie może....... Dorzuci ktoś coś od siebie? Może ktoś coś podpowie co poprawić przed świątecznym wędzeniem? Pozdrawiam i z góry dziękuję za wypowiedzi.
  4. No właśnie nie jest parzona więc raczej podpiekana ale następnym razem dla czystej ciekawości będę wędził chłodniejszym dymem a sparzę ją. Co do czasu i temperatury to najpierw z pół godz osuszania na otwartym wędzarniku później 3h w temp 42-46 st i na końcu ok. 45 min 60-70 st.- w tym ostatnie 15 min. osmalania świeżymi gałęziami jałowca. Dla szynek też stosuję ten zabieg. Te kiełbasy akurat wędziłem wczoraj z Bożego narodzenia mam gdzieś zdjęcia wędlin więc jeśli znajdę to zahostuję.
  5. Dziękuję Koleżance za wyjaśnienie. Żeby nie psuć fajnej atmosfery na tym ciekawym forum, nie będę już dociekał trujących właściwości zbyt mocno uwędzonych sztuk mięsa. Co do nowotworów to w dzisiejszych czasach są zwyczajnie modne (jeśli tak można to ująć). Przy okazji pochwale się swoimi wypocinami (którymiś już z kolei). Nie wiem czy są ładne. Należę do ludzi praktycznych - mają być smaczne. Mnie i najbliższym smakują. :-) Pozdrawiam Wędzarniczą brać!
  6. Wolę "osobiście" a nie "od jakich". Z kontekstu zdaniowego jasno wynika o co mi chodzi a jak Kolega chce się bawić w prof. Miodka to polecam fora dla polonistów. 100 lat życzę i Pozdrawiam!
  7. Wątek niewysycony jak dla mnie! O co chodzi z tym trującym mięsem? Tylko dlatego, że jest mocno cygańskie (ciemne, osmolone). Wielokrotnie jadłem mocno osmolone mięso i żyję! Osobiście wolę nawet wędzonki ciemniejsze. Proszę o zamieszczenie rzetelnej informacji na temat trujących właściwości zbyt mocno osmalonego mięsa. Nie chciałbym upolityczniać wątku ale czyżby poszczególne osoby były ultra-pro-europejskie a co za tym idzie próbowały uściślić, ujednolicić i zaszufladkować wędzenie do jednej tylko, słusznej receptury....? Strasząc przy tym trucicielską śmiercią?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.