Skocz do zawartości

Przemek77

Użytkownicy
  • Postów

    12
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Szczecin

Osiągnięcia Przemek77

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Moim zdaniem była dobrze wysuszona ( może się mylę), suszyłem ciepłym powietrzem w temperaturze 40-50 stopni, nie wiem czy znikoma ilość tłuszczu i nie dodanie wody do mięsa mogło mieć wpływ na bardzo wolne wędzenie.
  2. Musiałem trochę dłużej przypiec (bo jak wyżej pisałem coś nie tak z mięsem zrobiłem) ale w smaku i tak super. Następne wyroby trzymam się przepisu.
  3. Wielkie dzięki za wszystkie rady, po ich wykorzystaniu pierwsze wędzenie za mną i mimo dużych obaw okazało się wielka przyjemnością, bardzo łatwa regulacja temperatury, mało zużytego drewna, różnica temperatur między różnymi poziomami komory 2-3 stopnie. Bardzo dobrze, że ta strona istnieje i że na nią trafiłem ( dzięki wam udało mi się uniknąć wielu błędów).
  4. pierwsze wędzenie za mną, w 90 % udane kolor, zapach, smak wszystko ok tylko zamiast podwawelskiej wyszła mi bardziej polska półsurowa (też bardzo dobra, pewnie jakbym zamierzał taka zrobić to by nie wyszła) ale zastanawiam się co było powodem, wszystko według przepisu, tylko chciałem zrobić bardziej chudą, szynka była prawie bez tłuszczu a na łopatce max 10% i może to było powodem że wolniej się wędziła?
  5. Piec z blachy 3mm ,komora z blachy 1.5mm stoi bezpośrednio na piecu twierdzisz ze dolna blacha komory nie nagrzeje się do takiej temperatury aby spalac kapiacy tluszcz?
  6. Ok dzięki
  7. Czyli bez otworów lepiej ? jaką płytę górną można zrobić największą przy wymiarach komory 65x70 cm (chodzi o jak największe przykrycie dolnej blachy komory tak, żeby kapiący tłuszcz się na niej zatrzymywał). Regulacja jak najbardziej jest przewidziana.
  8. Witam, dzisiaj moje pierwsze nabijanie, wszystko zgodnie z przepisem tylko mam pytanie bo po kilku dniowym szukaniu nie znalazłem nic w opisach, czy po zmieleniu mięsa i dodaniu przypraw zostawić je na jakiś czas do przegryzienia czy od razu nabijać?
  9. Bardzo uważnie przeczytałem temat budowy i jak widać jest stelaż pod ocieplenie i obicie deskami ale najpierw chciałem ze dwa/trzy razy zadymić i ewentualnie jak coś będzie nie tak to ewentualnie przerobić.
  10. Witam, wędzarnia zrobiona, dzisiaj przepalona (pięknie dymi), w sobotę pierwsza próba wędzenia.
  11. Prace rozpoczęte, dzięki z za radę z drzwiami na pewno skorzystam i pokombinuje z wyciąganym paleniskiem, zastanawiam się tylko czy dobrze zaprojektowałem deflektor.
  12. Witam, mam zamiar zrobić wędzarnie wzorując się większości na projekcie Andyandyego ale wykonaną w całości z blachy (komora obłożona watą i obudowana deską) i zrobiłem taki projekt. Proszę o podpowiedź odnośnie zmian.
  13. Przemek77

    Przywitanie

    Witam, po przeczytaniu kilkudziesięciu postów myślę, że trafiłem w dobre miejsce. Dopiero zaczynam przygodę z wędzeniem i jestem na etapie projektu budowy wędzarni (metalowej). Pozdrawiam wszystkich.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.