Skocz do zawartości

bastien

Użytkownicy
  • Postów

    15
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Milano

Osiągnięcia bastien

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Jesli chodzi o rure aluminiowa "rozciagliwa" to po jednym czy dwoch wedzeniach rozpadnie sie przy probie rozciagniecia iub zciagniecia,przerabialem to u siebie:). Poza tym rury te, sa wysmarowane jakims olejem ,juz fabrycznie wiec pomysl sam....co za smak i zapach wedzonek:) hmmm.... ....i jednorazowej chyba No za każdym razem możesz przyciąć nowa na odpowiednią długość Nie idź tą drogą to nie są dobre pomysły Nie przycinac..... lecz za kazdym razem rozciagnac lub zcisnac,rura rozciagliwa.Fakt ze ten typ rury nie nadaje sie do takich celow
  2. Robota zakonczona, jak dla mnie i moich najblizszych rewelacja,palce lizac.Oczywiscie nie jest perfekcyjna(do tego troche potrzeba doswiadczenia)ale napewno bedzie lepiej nastepnym razem (wiem jakie bledy popelnilem). Przewaga czosnku i pieprzu....to jest to co lubie. Dziekuje wszystkim ktorzy pomogli dobra rada:):)Pozdrawiam. Kilka fotek
  3. Ok wielkie dzieki..choc to pewnie nie ostatnie moje pytanie ale narazie dam odpoczac...a i o cukrze dobrze ze mi przypomniales,dodalem ok 1.5 malej lyzeczki.
  4. Dobra miesko juz pokrojone,dobrze wymieszane w peklosoli i idzie do lodowki na 3-4 dni.Czy miski poprzykrywac czy zostawic mieso otwarte,czy raz na jakis czas przemieszac czy lepiej zostawic w spokoju do wyjecia??
  5. Dzis sie zabieram za robote...ale jeszcze jedno mnie nurtuje..robie z 6 kg.miesa i wg.obliczen dodaje 102 gramy peklosoli. Czy dodaje jeszcze czysta sol czy to wszystko te 102gramy??Pekluje na sucho.. Poprostu odmiezylem te 102 gramy dokladnie na wadze i jakos mi sie to wydaje za malo???ogolnie jako sol??czy jestem w bledzie?'
  6. Wczoraj wieczorem i dzis w poludnie...ech wiosna:)
  7. Na biezmowanie jeszcze dodam.Rzadko sie widujemy wiec czasem cos mu wpadnie grosza przy wiekszych okazjach typu..komunia.urodziny.A tak to nic wiecej.Dzieki za podpowiedzi:)
  8. Witam wszystkich.Dzis na obiadek pyszna goloneczka w piwku+miodek+czosnek+natka +odrobinka chili....palce lizac,no i oczywiscie browarek do popitki:) Pozdrawiam..
  9. Wlasnie arkusze blachy mam pod dostatkiem kazdego rodzalu i grubosci i zrobie jak radzisz...dzieki:)
  10. Ok. zamieniam natychmiast rure na kwasowke i palenisko na wieksze wiadro metalowe ,natomiast sklejka....no niestety...chyba zostanie,nie chodzi o material z ktorego moge to zrobic(palety,deski) a o lekkosc i latwosc transportu,co w moim przypadku jest wazne.Sklejka z mojej wedzarni ma 0.5cm.grubosci...deski drewniane ktore proponujesz ok.2 cm. Jeszcze raz dziekuje:)
  11. Ok. dzieki.Mam rury zwykle stalowe i kwasoodporne 200mm.Lepsza bedzie kwasowka czy stalowa zwykla?
  12. Czy bedzie lepiej jesli rure zamienie na aluminiowa lub zwykla stalowa??sklejka no coz...musi zostac ...nie mam mozliwosci posiadania wedzarni stacjonarnej:( I dzieki za porade.
  13. Ok.dzieki wielkie, mniej wiecej juz wiem o co chodzi.Dam znac jak poszlo...jak sie przezyje:)
  14. Ups..nawet nie mialem pojecia..dzieki.
  15. Dobrze. Zgodnie z normami zawartość saletry może wynosić od 2% do 5 %. Dlaczego jednak nie stosujesz peklosoli? To, co dodajesz do miesa jest mieszanką peklującą a nie peklosolą. Peklosól to mieszanka soli i nitrytu. Nie można jej przygotowywać we własnym zakresie (wymagane są specjalne procedury ze wzgledu na trujące właściwości nitrytu). Stosując saletrę powinieneś przedłużyć czas peklowania ponieważ dla prawidłowego przebiegu tego procesu niezbedne są bakterie denitryfikacyjne. We współczesnych, sterylnych pomieszczeniach i dezynfekowanych naczyniach, coraz trudniej o bakterie. Przynajmniej te, na których nam zależy Nie stosuje peklosoli bo cos takiego poprostu nie istnieje we Wloszech gdzie mieszkam.Moge kupic czysta saletre ale nie peklosol wiec musze sobie jakos poradzic samemu.Z tad moje pytanie.Piszesz ze powinienem przedluzyc okres peklowania...jakos bardziej szczegolowo???Czy stosujac tak jak napisalem wczesniej grozi to jakim zatruciem???
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.