Skocz do zawartości

GrzegoSI

Użytkownicy
  • Postów

    3
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Krosno

Ostatnie wizyty

41 wyświetleń profilu

Osiągnięcia GrzegoSI

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Dobra, dzięki. Wszystkiego dobrego. Nie było pytania, można usunąć temat
  2. Następny, pytaj autora przepisu, czyli pana praktyka nomarta. Jakich kultur użyłeś? Ani za pierwszym razem, ani teraz nie używałem żadnych kultur bakterii. Przepis jak przepis, nic skomplikowanego. Za pierwszym razem robiłem ta kiełbasę, za drugim trafiłem na ten "przepis" który w zasadzie nie różnił się od mojego za wiele, bo to żaden skomplikowany przepis. Różniły się tylko przyprawami.
  3. Witam serdecznie Wszystkich, Zrobiłem kiełbasę dojrzewającą. Pierwszy raz robiłem jakieś 2 lata temu i wyszła genialna. Teraz przygotowałem tą samą kiełbasę z przepisu Pana z kanału YT "nomart" czy jakoś tak. Generalnie nie mam pojęcia co się stało. Niby wygląda ładnie na wieszaku, jest wyschnięta, ale po przekrojeniu okazuje się mocno dziurawa, a mięso jest mocno miękkie i przebarwione na brązowo ???? W zapachu jest ok, pachnie ładnie przyprawami. Fakt że jest dość dziurawa, oprócz estetyki to mi nie przeszkadza. Natomiast niepokoi mnie kolor i boję się jeść, nie wspominając o częstowaniu kogokolwiek. Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją i wie z czego to się wzięło? Mięso pokroilem w różnej wielkości kostki, a część zmielilem. Zastosowałem sól, oraz sól peklowa odmierzając wszystko wagowo. Doszedł też czosnek, tymianek, papryka i pieprz, dałem też odrobinę pieprzu białego. Z racji tego, że nie miałem wiele czasu, nabiłem jelita maszynka do mięsa ze ślimakiem. Wiem że w porównaniu do nabijarki tłokowej, taka zwykła maszynka ślimakowa lubi napowietrzać mięso. W takim przypadku gdy powietrza jest za dużo, kiełbasa chyba nie dojrzewa jak powinna, ale to moje spostrzeżenia. Proszę żeby ktoś doradził, czy dobrze myślę czy błądzę, bo nie wiem co robić. Poprzednia kiełbasa dojrzewająca wyszła super, bez dziur o ładnym kolorze i smaku. Czy może ktoś doradzić? Z góry dziękuję, Grzegorz.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.