Skocz do zawartości

wald44

Użytkownicy
  • Postów

    3
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Worthing

Osiągnięcia wald44

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Dzięki za odpowiedż. Wygląda na to, że powodem jest zbyt mocne prasowanie i chyba był solony w zbyt wysokiej temperaturze. Poprzedni ser, jaki robiłem prawie nie prasowałem i jest OK. Na razie zaczynam przygodę z serami, tak więc przepis jest podstawowy: kultury starterowe i podpuszczka(Renet) kupione na Ebay'u, mleko z Morrisons w pojemnikach po 3,4L. Warunków przechowywania nie mam zbyt dobrych. W ciągu dnia, gdy jest ciepło, chowam sery do lodówki, na noc wyjmuję na zewnątrz. Mieszkam w Anglii, a więc zimą będę miał lepiej, bo temperatura rzadko spada poniżej +5, w kuchni będzie ok. 10-14. Przygodę zacząłem od białych serów, bo tutaj, poza polskimi sklepami nie ma ich w sprzedaży(dziwne). W Anglii w sklepach w ogóle jest słaby wybór serów, chociaż(O ironio!) jeden z najlepszych serów w swoim rodzju pochodzi z Angli - Blue Stilton.
  2. Witam sznownych forumowiczów. Czy ktoś wie dlaczego po osoleniu skórka sera popękała i jak można to naprawić?
  3. Witam szanownych forumowiczów. Czy ktoś wie dlaczego po osoleniu skórka sera popękała i jak można to naprawić?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.