Skocz do zawartości

ma1234

Użytkownicy
  • Postów

    9
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Dolny Śląsk

Osiągnięcia ma1234

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Peklowałem w lodówce. Kontrolowałem codziennie stan mięsa i zalewy. Mięso przekładałem. Wszystko wg mnie było ok.Przypomnę, że zapach jest prawidłowy, tylko ten wyczuwalny smak. Na pewno nastepnym razem kupię mięso gdzie indziej i porównam. Kupiłem mięso gdzie indziej - tym razem w Makro. Cały proces przygotowania wędliny przeprowadziłem jak poprzednio. Baleron, podobnie jak inne wędliny (szynki, boczki, schaby), wyszedł rewelacyjnie. Bez "tego" wyczuwalnego dziwnego posmaku. Jak więc widać, winne było mięso - coś z nim było nie tak. Może był to ten knur.
  2. Peklowałem w lodówce. Kontrolowałem codziennie stan mięsa i zalewy. Mięso przekładałem. Wszystko wg mnie było ok.Przypomnę, że zapach jest prawidłowy, tylko ten wyczuwalny smak. Na pewno nastepnym razem kupię mięso gdzie indziej i porównam.
  3. Kolor i konsystencja karczku moim zdaniem była bardzo podobna do szynki. Nie zauważyłem nic niepokojącego. Czy obróbka termiczna może mieć wpływ na smak wędliny - tzn jeśli baleron parzyłem do 67 C a nie do 75 C? Czy pozostałe procesy wykonałem prawidłowo? Bo jeśli tak, to chyba pozostaje tylko wypróbować ten smak przy kolejnym wędzeniu i porównać... @ roger Wiem, że każdy rodzaj mięsa inaczej smakuje, ale w przypadku mojego baleronu ten "inny" smak (nie zapach) jest IMO zbyt intensywny.
  4. Jak pisałem wcześniej - kupione mięso wyglądało i pachniało prawidłowo - było świeże. Gotowa wędlina też pachnie bardzo ładnie i wygląda ładnie, ale ma jakiś posmak. Nie taki, że nie można go jeść. Można go jeść, jest smaczne, ale mimo wszystko jest wyczuwalny inny posmak niż np. ta szynka przygotowana razem z karczkiem. Może to mięso z knura? Jak myślicie?
  5. Oto zdjęcia moich wyrobów. Dodam jeszcze, że mięso kupiłem w sklepie, w którym często robię zakupy i było świeże. Nie ma jednak żadnej pewności, że pochodziło z jednej świni.
  6. Tak, tylko baleron.
  7. Czyli za mocno pachniał dymem, czy też "pachniał" knurem? A może wyczuwałeś zapach apteki? Ha! Trudno jest mi określić ten smak... Wiem, że mięso było świeże, ale smak i zapach trochę taki jakby było nieświeże. Nie wiem jak "pachnie" knur, ale czytałem trochę o tym. Myślicie, że to może być to? A może zbyt niska temperatura, do której sprzyłem baleron? 67 C? Nie powinno mieć to znaczenia? Nie powinno być to 75 C? Na pewno nie był to zapach czy smak apteki.
  8. Witam, Mam pytanie do Forumowczów dotyczące zbyt mocnego charakterystycznego posmaku baleronu. Czy jest możliwość, aby ten charakterystyczny posmak zmniejszyć? Oto jak przygotowałem wędzonkę: Zalewę robiłem wg kalkulatora - górna granica wersji mniej słonej. Karczku było ok. 1,5 kg. Do tego w zalewie była szynka ok. 0,9 kg. Woda przegotowana i ostudzona. Dodałem soli peklowej. Dosypałem kilkanaście ziaren pieprzu czarnego, kilka ziaren ziela angielskiego i 3 liście laurowe - nie robiłem wywaru z ziół. Zalewa dokładnie wymieszana. Peklowałem 10 dni bez nastrzyku. Przekładałem mięso co dzień - dwa. Po 10 dniach wyjąłem mieso z zalewy. Umyłem pod bieżącą wodą i osuszałem w przewiewnym miejscu przez kilkanaście godzin (ok. 18 godzin). Następnie włożyłem wszystko w siatki wędzarnicze i wsadziłem do nagrzanej wędzarni Thermowind THW1504 wersja ocieplona. Wędzenie i parzenie robiłem wg przepisu Miro z Jego bloga, czyli: Przez ok 50 min. mięso osuszałem w niezadymionej wędzarni w temp. ok. 60 C. do charakterystycznej suchości. Następnie wędziłem w temperaturze ok. 56-64 C przez ok 4 godziny. Po wystudzniu, w nastepny dzień parzenie wędzonki w temperaturze wody 75-80 C aż do osiągnięcia przez wędliny w środku temperatury 67 C. Termometr "drewniany" w wodzie + drugi termometr z sondą w mięsie. Po osiągnięciu owych 67 C wędliny przełożyłem do garnka z wodą w temperaturze ok. 40 C i "dochodziły" w niej ok. 30 min. Wszystko wyszło świetnie. Szynka przepyszna. Baleron bardzo dobry, tylko ten jego zbyt intensywny, charakterystyczny posmak. Jaka może być tego przyczyna? Zbyt długo peklowałem - czy to w ogóle możliwe aby przepeklować? Baleron mógłby być mniej słony, ale jest ok, nie jest jak dla mnie za słony. Możecie mi doradzić co zrobić, aby był on mniej intensywny? Pamiętam z dawnych lat jak moi rodzice robili wędzonki i ten smak był jednak mniej intensywny. Dodam jeszcze, że było to moje pierwsze wędzenie. Czekam na odpowiedzi i z góry dziękuję. pozdrawiam, ma1234 P.S. Miro! - bardzo ciekawy blog i dobre przepisy - gratuluję!
  9. Witam, Od ładnych kilku dni czytam Wasze forum i inne materiały dotyczące wędzenia. Sam stanąłem przed wyborem swojej pierwszej wędzarni. Z racji czasu/możliwości mój wybór padł na gotowce. I tutaj im więcej czytam tym trudniejszy wybór. 1. Jak na razie drogą wyborów i eliminacji wybrałem modele Thermowinda odbiegające od siebie technologiami wędzenia: http://allegro.pl/wedzarnia-nierdzewna-thermowind-thw1301-2r-i5710165457.html- na drewno http://allegro.pl/nowosc-wedzarnia-elektryczna-thermowind-thw1502-i5709921860.html- elektryczna I tutaj prośba do bardziej doświadczonych o pomoc w wyborze którejś z powyższych. 2. Zastanawiałem się jeszcze nad małym Borniakiem, ale cena z dodatkami robi swoje. Pewnie od tradycjonalistów dostanę za to po głowie ale z uwagi na to, że wędzonki będą jadły również moje kilkuletnie dzieci, myślałem o jak najzdrowszym wędzeniu. Substancje szkodliwe - Borniak chwali się badaniami, w których zawartość benzo[a]pirenu w kiełbasie wędzonej z ich wędzarni wynosi 0,5 ug/kg. Nowe przepisy dopuszczają maksymalnie 2 ug/kg. I tutaj moja kolejna wątpliwość... Czy wędzenie zrębkami w wędzarni elektrycznej jest zdrowsze (szczególnie dla dzieci) od wędzarni opalanej drewnem - np w takich Thermowindach jak podałem w punkcie 1.? Czekam na odpowiedzi i z góry dziękuję. Pozdrawiam, ma1234
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.