Skocz do zawartości

Dumuzi

Użytkownicy
  • Postów

    3
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Paraiso

Osiągnięcia Dumuzi

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. @pacan Wojciech Tak Lucek to chudy zawodnik... ciezko tu o wieksza, tłustsza rybe... generalnie jest lucek... lokalsi nie wysilaja sie zabardzo ze swoja oferta rybna... chcesz wieksza inna rybe? Fajka, gogle, pletwy harpun i nurka w wode - ok sprobuje powedzic krocej... i wtedy zobaczymy... @ziezielony Dzieki bardzo za dobre slowo! Bede probowac i dzielic sie wnoskami! Takie pytanie jeszcze; jak byscie tu radzili ryby przechowywac ? Czy odrazu z wedzarki do lodowki? czy okres przejsciowy aby wychlodzic troszke rybe?
  2. @gregtom; Wieczorem po pierwszym wedzeniu sprobowalem jedna z ryb i moim zdaniem mieso wymagalo jeszcze kilku godzin dymu... Jak pisalem wczesniej - to sa moje pierwsze eksperymenty... i zabardzo nie wiem jak powinno wygladac gotowe na 100% mieso... p.s. moze w przyszlosci uda mi sie zabrac z lokalnymi rybakami na polow...to tez wrzuce filmik... @mesch; Dzieki za rade. 4 w nocy heheh no to bedzie nie spane nie rozumiem tylko czemu z 22C przy wiekszym ogniu maja sie szybciej zrobic... ale sprobuje pozd!
  3. Witam wszystkich wędzarnikow! Moja przygode z wędzeniem zacząłem ok 2 miesiecy temu i staram sie wedzic dosc czesto. Moim najwiekszym problemem sa wysokie temperatury - jak napisalem w tytule wędze na Kostaryce - a tu srednie dzienne nie spadaja ponizej 30`C... Moje pierwsze pytanie; czy mozna w takim klimacie wedzic na zimno...? Kolejna sprawa jest wysoka wilgosnosc oraz bark mozliwosci trzymania miesa na swierzym powietrzu... tj. np. przez noc... aby obcieko itd. Zostaje tylko lodowka... Z ktora jak czytalem, wedzonki nie lubia sie jakos specjalnie... Kolejnym wyzwaniem sa ryby... bo przeciez tu w oceanie spokojnym wysepuja troszke inne ryby niz u nas w Baltyku czy w wodach slodkich... Na chwile obecna zapprzyjazniam sie z Lucjanem Czerwonym ( red snapper) - i wydaje sie w miare ok, ja poluje na troszke wieksze ryby - abym mogl uwedzic caly filet z odslonietym miesem... wydaje mi sie samak bedzie bardziej aromatyczny... No i ostatnim elementem jest drewno... ktore tez jest inne niz w srodkowo wschodniej europie Staram sie uzywac twardego drewna w polaczeniu z owocowymi scinkami do wytworzenia dymu... kilka dni temu zrobilem filmik z wedzenia korym chcialbym sie podzielic... no nie jest najktorszy... ale chcialbym uslyszec wasza opinie - ludzi z wiekszym doswiadczeniem i obyciem w sprawch wedzarniczych... Prosze o podopwiedzi i rady jak otrzymac najlepsze efekty smakowe wedzenia... pozd Dawid
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.