Skocz do zawartości

Kamiru

Użytkownicy
  • Postów

    7
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Tsurui, hokkaido, Japan.

Osiągnięcia Kamiru

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Chodzilo mi o sery dluzej dojzewajace."serów żółtych nie przetrwają długiego okresu fermentacji" Takiego czegos sie doczytalem ale nie wiem ile w tym prawdy. Czyli jesli w swiezym mleku byly bakterie salmonelli to i w zsiadlym mleku tez by sie znalazly i byly tak samo niebezpieczne? Mleko mam z farmy, standardem jest tu pasteryzacja mleka i tylko jedna farma w calej Japonii ma licencje na sprzedaz surowego mleka z tego co mi wiadomo. Wiec co do mleka nie mam pewnosci jak tam z czystoscia i czy mleko nie ma w sobie niebezpiecznych zyjatek. W sklepie nie mozna tez kupic kwasnej smietany czy zsiadlego mleka. Dlatego zeby zrobic ser korycinski, chcialem sam zrobic zsiadle mleko i uzyc go na mleku uprzednio pasteryzowanym. Ale boje sie ryzykowac. Jesli i w siadlym moga byc bakterie.
  2. Witam, chcialem sie zabrac za serowarstwo ale mam pewne obawy. Mieszkam w Japonii i kazdy mowi mi, ze nie wolno pic surowego mleka, ze najpierw zagotowac. Chodzi o mozliwosc wystepowania w mleku salmonelli lub e. Coli. I tak sie zastanawiam czytalem, ze bakterie te gina podczas dlugiej fermentacji w serach twardych. Aczkolwiek mozna pasteryzowac nawet bo kulturami i tak sie mleko zaszczepia. A w miekkich serach juz te bakterie by nie zginely, i potrzebna jest pasteryzacja albo poprostu maly ryzyk. I tak sie zastanawialem, bo chcialem zrobic ser korycinski, do ktorego nie potrzeba specjalnych szczepow Bakterii a wystarczy same bakterie z siadlego mleka. I tu jest moje pytanie, od dziecinstwa pilem maslanke, zsiadle mleko i nigdy nie byly pasteryzowane a salmonella dla dzieciaka jest niebezpieczna. Nigdzie nie moglem znalezc odpowiedzi. Czy zsiadle mleko jako produkt z mleka surowego w jakis sposob pozbawia sie zlych bakterii? Czy jest bezpieczna w spozyciu? Kwasne srodowisko zabija niebezpieczne bakterie ? Czy moze jesli w maslance byly by obecne niebezpieczne bakterie to i w zsiadlym mleku by byly tez? Bardzo prosze o odpowiedz kogos kto jest dobrze obeznany w tym temacie. Pozdrawiam.
  3. Ok, dziekuje bardzo za pomoc , szczegolnie tobie ANNAM.:)
  4. A czy podpuszczka jest wymagana, czy da sie ka jakos zastapic ? np octem, albo wieksza iloscia soku z cytryny?
  5. Tylko, czy z Kefiru serio wyjdzie? Bo mi sie topic nie chcial? Czy mleko nisko pasteryzpwane tzn. 6 sekund w 75 stopniach C . Bedzie sie nadawalo do wyrobu sera?Pozdrawiam.
  6. Ok, dzieki za odpowiedz. A czy ktos moglby wytlumaczyv dlaczego takowy ser sie nie chcial topic i ciagnac? To wina kefiru czy mleka uth? Pozdrawiam
  7. Witam, zainteresowalem sie serami i chcialbym zrobic ser w domu. Mieszkam w Japonii i nie mam dostepu do smietany, czy surowego mleka. Wszystko wysoko pasteryzowane. Moze jakbym na jakiejs farmie zapytal to ktos by mi sprzedal detalicznoe na wlasne potrzeby. Aczkolwiek chcialbym to kiedy indziej. Chcialbym sie dowiedziec czy da sie zrobic ser z Kefiru? Widzialem kiedys przepis na "ser zolty" chociaz z prawdziwym serem to to na jednej polce nie nigdy nie lezalo. Mianowicie, mozliwosc uzycia mleka uth dodanie maslanki do oddzielenia sie serwatki i pozniej takowy bialy ser gotowac z dodatkiem octu, sody i jajka do czasu az zacznie sie ciagnac, wlac do formy i czekac az zastygnie. Probowalem taki zrobic z jogurtu, kefiru aczkolwiek kiedy gotowalem takowy bialy ser nie chcial sie topic i ciagnac. Nie wiem od czego to zalezy, czy musi to byc maslanka, a moze mleko nie pasteryzowane. Czy ktos moglby mi wytlumaczyc, albo dac jakas rade. Jest jakos przepis na ser nie bialy, z kefiru? Bardzo prosze o odpowiedz i przepraszam za chaotyczne pismo. POZDRAWIAM. @edit:http://bymagda.blog.pl/2014/03/21/domowy-ser-zolty/taki przepis mianowicie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.