Skocz do zawartości

Negual

Użytkownicy
  • Postów

    4
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Będzin

Osiągnięcia Negual

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Negual

    Peklowanie awaryjne

    WZM? Możesz mnie oświecić? Zaczynam mieć obawy czy mogę dać to rodzinie do jedzenia!
  2. Negual

    Peklowanie awaryjne

    Krótki raport po skończonej pracy, tak jak obiecałem poniżej wyniki: Szyneczki wyszły bardzo przyzwoicie, soczyste smaczne, skorzystałem z rady Pawła i dałem trochę większe stężenie solanki niż w przepisie Szczepana, na słoność są ok jak dla mnie trochę za słone ale to z uwagi, że ja po prostu preferuje mniej słone wędliny (reszcie rodziny smakują bez zarzutów). Trochę przegiąłem z dymem i temperaturą i szyneczki się trochę za bardzo okopciły, ale w smaku są ok. Jeszcze raz dziękuję za pomoc w awaryjnej sytuacji ! Życzę wszystkim udanych i wesołych świąt Bożego Narodzenia ! Poniżej fotki:
  3. Negual

    Peklowanie awaryjne

    SUPER biorę się za robotę bo czas goni więc nie ma co marudzić ... Napiszę co wyszło BARDZO DZIĘKUJE za SUPER szybką POMOC.. Jesteście BOSCY
  4. Negual

    Peklowanie awaryjne

    Witam serdecznie wszystkich użytkowników, Jestem czytelnikiem strony od lat, a użytkownikiem forum od dzisiejszej sytuacji awaryjnej. Nie będę się rozpisywał bo nie mam na to teraz czasu, więc do rzeczy: BARDZO PROSZĘ O POMOC ! Mam do zrobienia trochę szynek na święta dla mnie rodziny i znajomych niestety tak się stało że nastawa peklowa która stała 2 tygodnie w lodówce się zepsuła i 10 kg szynki pójdzie w piach ... Nie ma co płakać trzeba ratować święta ! Dzisiaj kupiłem 9 kg szynki i 2 karkówki, poprzednią nastawę miałem wędzić jutro ale z racji na awarię wędzenie przełożę kwestia tylko że w dni robocze pracuję do późna i nie uśmiecha mi się wędzić po nocy.... Muszę więc zastosować super szybką metodę peklowania tak żeby najlepiej w niedzielę wieczorem uwędzić mięso albo 23 po południu w najgorszym wypadku. Plan jest taki żeby nastrzyknąć mięso (9 szynek po 1kg i 2 karkówki po 1kg) i wrzucić do solanki na dobę, następnie wyjąć osuszyć i 2 dobę peklować na sucho nacierając solą, potem opłukać osuszyć i wędzić .... Co o tym myślicie ? Jakie proporcje peklosoli dać ? Z góry dziękuję ca pomysły awaryjne ...
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.