-
Postów
21 -
Dołączył
-
Ostatnia wizyta
O Zebi
- Urodziny 12 Czerwca
Informacje o profilu
-
Płeć
Mężczyzna
-
Miejscowość
Ostróda
Osiągnięcia Zebi
-
Kurs nr 6/16 "Dziczyzna" w dniach 18-20 listopada 2016 r.
Zebi odpowiedział(a) na Maxell temat w KURSY - aktualne
Zaliczka wpłacona resztę ureguluję na miejscu. Do zobaczenia -
Weekendowe wędzenie wędzonki wędliny: czosnkowa, krakowska, małopolsko-podlaska JW, lisiecka, swojska -kombinowana, kabanosy część wędlinek wędruje do lodówki
-
Pools jest to metka, którą robiliśmy z PiSem w Rytych Błotach , lekko tylko podrasowany przez nas. Myślę, że Piotr nie będzie miał nic przeciwko temu, że się tym przepisem podzielę METKA 1000 g boczku 700 g karkówki 20g peklosoli/kg Przyprawy na całość: 1,5 g pieprzu cayenne 1,5 g chilli w płatkach 1 łyżka słodkiej papryki wędzonej 3 g cukru 50 ml rumu białego Drobno pokrojone mięso pekluję 48 godz. Potem mielę na sitku 4 , dodaję przyprawy,wyrabiam mięso z przyprawami. Pakuję do osłonek białkowych i wędzę razem z pozostałymi kiełbasami . Jest pyszna . Polecam
-
Boczuś to podstawa bez niego mogę się w domu nie pokazywać.
-
Wczorajsze wędzenie. Było ciężko. Wilgotność, wiatr czasem w zimę jest łatwiej . No ale się udało Baleronik Szynka Boczuś Metka Sniadanko
-
W środku jest to co na zlocie polewałem procenty na wiórach dębowych
-
Maciek a czy pod tą PCV nie nagrzewa się za mocno?
-
Na wczorajszą imprezkę wyjechały dwa rodzaje piwa i cydr po imprezce są kolejni zarażeni chęcią zrobienia swojego piwa
-
No i jest !!!!!!! Moje pierwsze piwo warzone od początku Polskie jasne. Smakuje zarąbiście. No i co mogę powiedzieć ?Wsiąkłem Już następne w kolejce czekają na zrobienie.
-
Tak wszystko razem było mielone.
-
Któregoś razu robiłem krakowską, kabanosy i jakieś inne wyroby i nie miałem przy sobie przepisów robiąc zakupy. Kupiłem mięsa " na oko". Po zrobieniu planowanych wyrobów zostało mi takie mięso jak widać poniżej. No i razem z moją żonką stwierdziliśmy, że zrobimy czosnkową. Tak oto powstał kiełbasa, która bardzo smakuje , nie tylko nam Czosnkowa Zebiego Składniki: 1050 g boczku 2600 g łopatki 400 g wołowina z goleni 18 g/kg peklosól 0,5 g/kg kolendra mielona 2,5 g/kg pieprz czarny mielony 13 g/kg czosnek przeciśnięty przez praskę Sposób wykonania: Mięso pokroiłem w kawałki i peklowałem razem 48 godz. Raz przemieliłem na sitku 8 całość, a drugi raz połowę mięsa. Wymieszałem mięso z przyprawami dodałem 250 ml zimnej wody i wyrabiałem do uzyskania kleistości. Nadziałem w jelita kiełbasiane. Osadzała się przez noc. Wędzona dymem ciepłym około 50 o C przez około 7 godzin potem podpiekana 30 minut w 90oC. Tu jest zaraz po wędzeniu Tutaj część zostawiłem do podsuszenia . Rewelacyjne czosnkowe chipsy
-
Anuś dzięki ale jeszcze dużo nauki przede mną Electra jak ogarnę dzisiejsze wędzenie to dodam . Dzięki