Skocz do zawartości

porosty

Użytkownicy
  • Postów

    3
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Piotrków Tryb

Osiągnięcia porosty

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. ok. i Koleżanka
  2. Dziękuję koledzy za rady dla początkującego. Dopytam się jeszcze o wilgoć. Podobno sery lubią wyschnąć w wędzarni - czy postawić w komorze jakąś tackę albo kubek z wodą dla zwiększenia wilgoci w komorze?
  3. Witajcie koledzy. Zacznę od tego że amatorem jestem pełną gębą i dopiero co zbudowałem małą wędzarnię. Planuję wędzić sery narazie wersja basic. Mam pytanie dość proste a jednocześnie skompilowane: jak wędzić sery? Czy ogólna zasada jest prawidłowa? 0. SER TŁUSTY np pilos itp 1. solanka (wg przepisów wcześniejszych) - ok 10% 2. solankowanie około 12-24h w lodówce 3. osuszenie ogólne, i przyprawienie 4. wędzenie w siatce do serów lub gazie 5. wędzimy ok 3-4h w temp około 50-60C 6. wyjmujemy na świeże powietrze, studzimy, i gotowe Drewno bukowe lub owocowe. Zapewne popełniłem grube błędy w rozumowaniu - uprzejmie proszę o wyprowadzenie mnie z błędu i wprowadzenie stosownych poprawek w moim planie Jeśli któryś z kolegów miałby chwilkę czasu - proszę o fajny przepis - dla matoła
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.