Witajcie koledzy. Zacznę od tego że amatorem jestem pełną gębą i dopiero co zbudowałem małą wędzarnię. Planuję wędzić sery narazie wersja basic. Mam pytanie dość proste a jednocześnie skompilowane: jak wędzić sery? Czy ogólna zasada jest prawidłowa? 0. SER TŁUSTY np pilos itp 1. solanka (wg przepisów wcześniejszych) - ok 10% 2. solankowanie około 12-24h w lodówce 3. osuszenie ogólne, i przyprawienie 4. wędzenie w siatce do serów lub gazie 5. wędzimy ok 3-4h w temp około 50-60C 6. wyjmujemy na świeże powietrze, studzimy, i gotowe Drewno bukowe lub owocowe. Zapewne popełniłem grube błędy w rozumowaniu - uprzejmie proszę o wyprowadzenie mnie z błędu i wprowadzenie stosownych poprawek w moim planie Jeśli któryś z kolegów miałby chwilkę czasu - proszę o fajny przepis - dla matoła