Skocz do zawartości

radzisz

Użytkownicy
  • Postów

    14
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    białystok

Osiągnięcia radzisz

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. radzisz

    Kumpiak

    da sie zrobic taka szynke w takich warunkach jakie sa teraz? mam tez ciemna jak wspomnialem piwnice do zasolenia a pozniej na strych:) prosze o odp
  2. radzisz

    Kumpiak

    Owiniete papierem śniadaniowym i całe nogi łącznie ze skórą, która była nacina żeby przeszła sól nasmarowane są tą ,,papką" ze smalcu pieprzu soli pieprzu cayenne oraz mąki, Skóre owinąłem także smalcem, bo przy tej która poszła dla sierściuchów tam zalęgły się także larwy muchy. A tak swoją drogą wiem, że robić najlepiej jest w jesieni, gdy temp są optymalne, niskie itd., ale czy ktoś robił robić taką szynkę w lecie? mam ciemną piwnicę, gdzie temp jest przez cały czas ok 10-15 stopni i jest ciemno. Czy w takich warunkach da się zasolić by nie zgniło i rozpocząc teraz pracę nad kolejną czy nie ma szans na powodzenie? Wielkie dzięki za info i jak by ktoś rozpoczynał w lecie to proszę o jakies sugestie itd.
  3. radzisz

    Kumpiak

    wyczytalem o owinieciu papirem sniadaniowym ponczocha Co myslicie?moskitiera juz jest szkoda ze wszystkiego nauczyło życie...
  4. radzisz

    Kumpiak

    czym zabezpieczacie swoje kumpiaki przed muchami? chce uchronić pozostałe dwie bo jedna poszła na straty. Proszę o sugestie jak Wam się udaje uchronić szynki. Z góry dzięki. Czy pończocha coś pomorze?
  5. radzisz

    Kumpiak

    macie pomysl jak zabezpieczyc pozostale 2 przed ingerencja wrednych bzykaczy? czy owinąc dodatkowo w ponczoche czy sam smalec z maka wystarczy? razem pisalismy pytanie i odpowiedz hehe:) zrobie jak piszecie... a tamtym mozna karmic psa? wymoczyc go przed ? wczoraj smacznie wtrynial i stad tez widzialem ze mieso sie nie popsulo mialo piekny kolor itd w sensie wymoczyc i gdzies susszyc podpiec ? czy zakopac i nie truc siersciucha?
  6. radzisz

    Kumpiak

    mam jeszcze dwa jak je uchronic przed podobną sytuacją? zastanawiam się czy psy sie nie potruja czy go wrzucic w jakas solanke by go im porcjowac wrrrrrrrrrrr szkoda mi tyle roboty wszystko wygladalo ze bedzie ok jeden blad ze ten jeden kumpiak nie zabezpieczylem smalcem i ta packa co jest pisana na forum i do suszenia dla uzyskania ladniejszego koloru dalem jeszcze cukier- na tym jednym postanowilem troche poeksperymentowac i szlak trafil go
  7. radzisz

    Kumpiak

    niestety mimo ze kumpiak jest rozowy w srodku miesko sie nie zepsulo jakas wredna ku...mucha zlozyla wizyte i pojawily sie biale robaki takie jak sa do kupienia w zoologiku: ((((( szkoda wielka szkoda bo gdyby nie to bylby super miesko pachnie kolor swietny itd
  8. radzisz

    Kumpiak

    Wg przepisu na stronie jest napisane, iż po upływie miesiąca płucze się w roztworze solanki 10%, ale nie jest wskazane czy tylko ma to na celu opłukać sól z wierzchu czy się płuczę (kąpie;) przez jakiś czas aby wydobyć nadmiar soli i słony smak i jak długo należy to robić. Można prosić o jakieś wskazówki w tym zakresie?
  9. radzisz

    Kumpiak

    wiec jak dlugo pluczecie w solance 10% po miesiacu by nie byl za slony?
  10. radzisz

    Kumpiak

    Witam juz prostuje:) W sumie to zrobilem juz 3 nogi:). Na jednej pojawiła sie biala pleśń - na tym co wisi kilka miesięcy i był to dzik. Druga noga wisi na strychu, a trzecia jest aktualnie zasypana solą i za ok tydz. wędruje do suszenia. Co do tej białej pleśni poczytałem, że wszystko jest ok i to normalne przy suszeniu wędlin- smak jest bardzo dobry itd. Żadnej z nóg nie owijałem smalcem, dzika zostawiam tak jak jest, a tego wiszącego kumpiaczka i tego, którego będę wieszał chcę owinąć tą papką ze smalcu- recepturę już także poznałem, doczytałem itd. Przy wyjmowaniu szynki w przepisie na forum jest mowa, że moczy się go w solance -płucze 10%. Moje pytanie brzmi jak długo to trzeba robić bo dzik był jedynie opłukany i jest w smaku trochę za słony. Z góry dziękuję za wiadomość. Pozdrawiam Ps. Wzoruję się według przepisu z forum i tam jest mowa, iż po wyjęciu po ok. miesiącu z soli nogę należy przepłukać w roztworze 10 % solanki:_)
  11. radzisz

    Kumpiak

    mam ost pytanie. Jak dlugo moczy się kumpiaka po wyjęciu z soli, w ktorej byl ok. miesiaca w tej solance 10%, aby nie byl za slony, ale tez nie wydobyc tyle soli by sie miecho popsulo? Jaki to jest konkretnie czas? pozdr
  12. radzisz

    Kumpiak

    witam mam tez zawieszonego kumpiaka od miesiaca na strychu. Nie dawalem tych ,,papek" z miodu oraz smalcu. Czy moge teraz zrobic i go dać? Który lepiej zrobic z miodem czy smalcem? Jak jest z muchami w ciagu lata? Jak to zabezpieczacie? Lepszy jest smalec czy ta papka z miodu? Moglby ktos podac dokładną i sprawdzoną recepturę na to? pozdr serdecznie
  13. radzisz

    Kumpiak

    ok. Postram sie w najblizszym czasie zrobic zdjecia bo wisi aktualnie poza miastem na strychu u rodziców:) A mozecie mi powiedziec po co daje sie ta ,,papke" z miodu lub smalcu? czy jest to pozadane dla smaku czy tylko wplywa na to ze dluzej schnie? pozdr
  14. radzisz

    Kumpiak

    witam czy to normalne ze na kumpiaku pojawia sie plesn? ma w niektorych miejscach bialy nalot a w niektorych jakis zielony. Przypomina to troche plesn na serach francuskich. W smaku jest ok pachnie a nie smierdzi. To raczej sucha plesn jakis nalot. Prosze o odpowiedz. Dodam ze nie smarowalem go ani smalcem z maka ani miodem. Po co to sie robi? z gory dzieki za info. Pozdrawiam.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.