Skocz do zawartości

leonARL4x4

Użytkownicy
  • Postów

    13
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    siemianowice

Osiągnięcia leonARL4x4

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. No właśnie Bo chciał bym dziś kupić mięso,tylko muszę wiedziećjakie i ile. Chcę zrobić kiełbasę podobną do wiejskiej,krucha i łamliwa.
  2. Dziękuje bardzo za podpowiedz,w takim razie coś z tego wybiorę. Przepis Arkadiusza wydaje się być ok,z tym że można zamiast podgardla dać boczek ?
  3. Chyba zeby zrobic z samej szynki, taka kielbasa wiejska.Robil ktos cos podobnego ?
  4. Dzieki za odpowiedz. Czyli moge kupic np.szynke+ boczek do tego i powinno wyjsc ok ?
  5. mickewazowsky Jak zrobisz to napisz jak wyszło,bo będę robił w przyszłym tygodniu tą kiełbasę,tylko że chcę zrobić z łopatki karkówki i boczku.Myślę żeby zrobic 1,5kg karkóówki 1,5kg łopatki i 1,5 kg boczku. Wyjdzie coś z tego ? chcę zrobić dość kruchą kiełbase i z tego co wyczytałem to jeśli da się dużo tłuszczu to kiełbasa powinna wyjść krucha, oczywiście do tego szklanka gorącej wody.
  6. Ok,bo teraz miałem przykryte scierką,może dlatego. Czyli do soboty spokojnie może leżeć ?
  7. Dzięki za pomoc Mam takie pytanie jeszcze,bo myślałem że uda mi się w niedzielę zmielić mięso i uwędzić,lecz nie dałem rady,w związku z tym czy mogę to mięso zapeklowane trzymać w lodówce do soboty ? Mięso jest w kawałkach,jedynie co się zmieniło to kolor,ale to już zaobserwowałem w sobote 3 godziny po zapeklowaniu,czy jest to reakcja na peklosól+ sól ? Bo jeśli trzeba będzie wędzić wcześniej to coś będę musiał wykombinować. https://lh4.googleusercontent.com/-FETU4LuolxA/VwuXFXGBApI/AAAAAAAACBc/sO9tOZNeAQE4QeIdUKf7P9BtAXz5RUydw/w984-h553-no/11.04.2016%2B-%2B1
  8. Frapio- dokładnie tak zrobiłem z solą,liczyłem gramaturę pod łączną masę wszystkich klas mięsa. Z tym że dałem 18g/kg 50/50 wyszło 54g Nic tutaj nie piszę o pieprzu i majeranku,więc nie wiem czy dodać je też do wody czy tylko wsypać do farszu,dlatego to pytanie.
  9. Czy te przyprawy mogę dodać dzisiaj do tej wody z czosnkiem ? Czy dopiero jutro po zmieleniu dosypać do farszu ? Na 3,3 kg farszu Cukru dam 0,5 łyżeczki Majeranek 2 łyżki Pieprzu zmieliłem 5g czyli wychodzi ok 1,5 łyżeczki Czosnku było 8 ząbków Jak zmiele mięso i wsypię przyprawy to zrobie mały kotlecik i usmaże,będzie to najlepszy sposób na sprawdzenie ilości przypraw
  10. Rozumiem że słonina również 18-20g/kg ? Dodam że farszu w sumie jest 3,3 kg łącznie ze słonina+boczek. Do wody dodałem 8 ząbków czosnku(mam nadzieję że nie będzie za dużó ) Według przepisu wychodzi że : Majeranku powinienem dać 2 łyżki Pieprz 1 łyżeczka ? chyba troche mało Cukier niecałą 1 łyżeczkę ?
  11. Dzięki bardzo za pomoc Jeszcze pytanko,czy ten boczek+słonina też mam zapeklować skoro już jest zmielony ? Bo jak póżniej dodam go do farszu to objętość się zwiększy i będzie za mało soli. Chyba że tą ilość ktora powinna iść do boczku rozdzielić na farsz I i II gatunku ? Czosnek zmieliłem świeży i dodałem do wody 0,5 l czy przyprawy też dodać do tej wody ? Zrobiłem trochę inaczej gdyż mięso w tych kawałkach zapeklowałem sól+peklosól 50/50. A nie jak jest w przepisie,żeby zmielone zapeklować z czosnkiem
  12. Wiem że ilość przypraw jest podana,lecz dużo osób pisało że za łagodna wyszła,a teżlubie bardziej pikantne. Niestety żona już zmieszała słonine z boczkiem,dlatego nie mam wyjscia,tylko nie wiem czy proporcje odpowiednie. Wolał bym żeby kiełbasa nie była za sucha,bo wyjdzie twarda. Tak to wygląda u mnie,proszęo jakąś poradę jak to wykorzystać teraz. https://lh4.googleusercontent.com/-hXwHCM851GU/Vwik5imBg9I/AAAAAAAACAw/bSWR5w5No_AEtA6CYIWlzEqA3biL-1dVg/w984-h553-no/09.04.2016%2B-%2B4 https://lh4.googleusercontent.com/-AxC9vk1nXPU/Vwik5u5tDLI/AAAAAAAACAw/8kC86cKkYGg6qLFrIzvIM6sL0EXc5l8RQ/w984-h553-no/09.04.2016%2B-%2B3 https://lh4.googleusercontent.com/-N9HdT8vJ_AI/Vwik5r-F0TI/AAAAAAAACAw/Tuf4ZaKOx5EolkNV5aHCqKxcbn9cbWqLg/w984-h553-no/09.04.2016%2B-%2B2 https://lh4.googleusercontent.com/-HNWMhabJ_Wc/Vwik5tKT_cI/AAAAAAAACAw/jrcydRKLiAkVjVhA4ryi3EmgbZnn8Tifg/w984-h553-no/09.04.2016%2B-%2B1
  13. Witam Jestem tutaj nowy dlatego chciałem się przywitać. Moje pytanie jest takie,chcę zrobić ww kiełbaskę,mam 3 kg karkówki podzielonej na 2 gatunki,do tego 600g boczku zmieszanego ze słoniną. Karkówka pokrojona w kostkę i jutro bedzie peklowana sól + peklosól 50/50 na 12 h. Głównie chodzi mi o to czy boczku + słoniny jest odpowiednia ilość na 3 kg mięsa. Oraz chciał bym żeby kiełbasa była pikantna w czosnek i pieprz,dlatego pytanko o ile zwiększyć gramature na 1 kg.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.