Skocz do zawartości

mayonez

Użytkownicy
  • Postów

    7
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Mrozy

Osiągnięcia mayonez

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. @EAnna Dziczyznę osobiście trybowałem, usuwałem powięzi i błony i zamrażałem w wielu (nie za dużych) porcjach. Oczywiście mowa o jednym i tym samym zwierzątku. Do każdej kiełbasy rozmrażałem osobną, odważoną porcję (tej samej sztuki dziczyzny). Posiadałem ok 30 kg mięska z jelenia "wyporcjonowane" opisane. Robiłem już 10 kg jeleniny łącznie z wieprzowiną i było ok. Kiełbasę zawszę robię na wzór "chłopskiej" i wyszła bardzo fajna. Pekluję w/g przepisu zamieszczonego na forum. Osuszam zawsze w niskiej temperaturze (odkąd w lato popsułem szynkę). Sól ta sama co 2 tygodnie wcześniej. Poza tym rozpuszczona. I 2 tyg wcześniej była ok. Wstawianie fotek potrenuję. dziękuję, pozdrawiam
  2. Dziwne jest jedynie to, że wcześniej z tej samej "partii" dziczyzny kiełbaska była w porządku. Może jednak wpływ na to "niedopeklowanie" miał sklepowy boczek i jego naszprycowanie chemią producenta? PS: Jak mogę załączyć fotki bezpośrednio na forum? Chyba starzeję się. Pozdrawiam
  3. @EAnna Dziękuję za zainteresowanie. Peklo ma termin do 02.2021 ale była "skawalona". Rozpuszczałem ją w wodzie z cukrem i czosnkiem. Nie mam doświadczenia z dziczyzną dlatego wezmę sobie do serca Twoje rady.
  4. tak to wygląda, niby nie ma tragedii ale trochę irytuje https://drive.google.com/file/d/11s_cGsoRhrwrNHuhEOICXerATucBdFdw/view?usp=sharing
  5. Zawsze robię na bazie kiełbasy chłopskiej i jest ok /topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/ Gdyby była "niedopeklowana" to szara stała by się w różnych miejscach a nie centralnie w środku. Tak uważam
  6. Witam, Zrobiłem dziś kiełbaskę: 5kg udźca z jelenia 4 kg podgardla Udziec zmielony na szarpaku, podgardle na Fi8 Wymieszane z przyprawami i peklosolą (18g/kg) 24h w lodówce. Osuszanie 12h w temp ok 8 stopni Wędzenie 4h drewnem ze śliwy. Parzenie 20 min od osiągnięcia 75 stopni Dlaczego w środku zrobiło się szare oczko? Pozdrawiam
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.