Witam wszystkich użytkowników Wędzarniczej Braci! Jestem młodym technologiem, który w dalszym ciągu jest w fazie studiowania, a dokładnie w końcowej fazie studiowania. No właśnie! Bo z racji, że studia się kończą to wypadałoby i o jakąś pracę magisterską się postarać. Zdecydowałem się na wędliny dojrzewające a dokładnie wędzonki. Moje praca będzie polegać na przygotowaniu surowej szynki dojrzewającej, zbadaniu jej parametrów typu pH, aktywność wody, skład chemiczny, mikrobiologia po kolejnych etapach przygotowywania gotowego wyboru, zestawieniu wyników i wysunięciu wniosków. Póki co jestem w etapie przygotowywania receptury dla dwóch wariantów szynek - będą to górne zrazowe z okrywą tłuszczu. I tutaj pojawia się moje pytanie. Bo jak wspomniałem przygotowałem dwa warianty, które wyglądają następująco: WARIANT I (naważki peklosoli, cukru i przypraw dobrane na 1 kg mięsa): - peklosól 40g - cukier 7g - pieprz 2g - kolendra 1g - tymianek 1g - czosnek (ok. 5 ząbków) - majeranek (1g) - ziele angielskie (3g) - jałowiec 1,5g - lisć laurowy (4-5 liści w zależności od wielkości liścia) WARIANT II (wartości podobnie jak poprzednio na 1 kg mięsa): - peklosól 42g - cukier 9g - pieprz cayene 3g - pieprz czarny drobnoziarnisty 1g - czosnek ok. 5 ząbków - słodka papryka 0,5g - wędzona papryka 1g - kminek 0,5g - oregano 0,5g Następnie chcę wszystkie przyprawy oprócz liści, ziaren jałowca i ziela angielskiego drobno rozdrobnić, wymieszać z solą azotynową i cukrem i wymasować dokładnie mięso. Po tym zabiegu wstawiam mięso do lodówki na okres 12-14 dni aby się dobrze przepeklowało po czym wyjmuję szynki, obwiązuję i wieszam w komorze klimatycznej na kolejne dwa tygodnie. Zakładam, że po tym okresie otrzymam finalny wyrób. Chciałbym się dowiedziec od Was czy przygotowana przeze mnie receptura jest sensowna. Nie mam jak na razie doświadczenia w wędlinach dojrzewających, świerzak ze mnie i wiem że mogę się mylić. Zastanawiam się czy w tym wypadku lepsze będzie peklowanie na sucho czy może przygotowanie solanki? Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi!