Skocz do zawartości

fifi

Użytkownicy
  • Postów

    3
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Kleszczów

Osiągnięcia fifi

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. rozumiem, że sklepowe to mleko 3,2%, może być i płynne mleko tylko właśnie proporcja mnie interesowała mleko jest istotne ponieważ w parówkach drobiowych chyba brak kleju i czymś trzeba go zastąpić? jaki mleko w proszku, jakaś marka/nazwa?
  2. jeśli już mam dodać mleka w proszku to jakiej ilości i jakiego konkretnie użyć a jeśli płynnego to mam dostęp tylko do sklepowego ale z miejscowej mleczarni i nie było z nim nigdy problemu (jest 2% i 3,2%), którego i w jakiej ilości użyć? A może ktoś odpowie jak to wygląda z punktu chemicznego dlaczego mleko z mięsem powoduje powiedzmy ujednoliconą masę? Jeśli chodzi o temperaturę jaką stosuję to dobre pytanie, tu widziałem 73 stopnie i 10min w cienkim flaku. Ja działam na wyższej i też może być w tym problem, że wyciąga mi wodę z masy i odkłada się ona po bokach a mięso obsusza, sprawdzę to przy następnej produkcji ps.Dziękuję za zainteresowanie tematem
  3. Witam serdecznie, jestem nowy na forum, produkuję parówki cienkie w koszulkach poliamidowych dla syna w proporcji pół na pół karczek wieprzowy i podgarle. Peklosól 23g na każdy kilogram mięsa i pieprz, gorczyca, kolendra utarte do smaku a do masy na koniec trochę wody Gdzieś dostałem taki przepis i tak je tworzę tylko ten przepis jest przewidziany moim zdaniem do parówek w naturalnych jelitach gdyż w poliamidowych wytrąca się woda z tłuszczem podczas parzenia pod osłonkami. Jeśli ktoś by pytał jak je wiążę to długi odcinek około 120-130cm przed nabiciem wiążę na jednym końcu po nabiciu na drugim i później skręcam co 14cm takiego węża i składam parówki w dłoni w harmonijkę po czym taką paczkę lekko związuję sznurkiem i do parzenia wkładam taką paczuszkę, z reguły jest ich kilka. Moje pytanie to co zaradzić na tą wodę z tłuszczem, dodać jakiś składnik aby to związał? Tylko jaki? Oczywiście naturalny i zdrowy. Przewinęła mi się przed oczyma w internecie mąka, manna, mleko. Tylko w jakich ilościach i w jaki sposób. Jestem otwarty na propozycję i modyfikację przepisu
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.