Witam Wedzarnicza Brac. Mam dziwny problem z wedzeniem badz wyrobem kielbasy wiejskiej. Otoz kiełbasa zrobiona z tego samego przepisu lecz uwedzona w 2 różnych wędzarniach wyglada diametralnie inaczej, pomimo zachowania przyblizonych temperatur wędzenia i podpiekania (róznice widoczne na zdjeciu) Kiełbasa po lewej wedzona w wedzarni drewnianej z dymogeneratorem, wymiary wedzarni ok 75x75cm, wysokos ok 1.2m izolowana. Zrebki czeresnia i śliwa. Natomiast kiełbasa po prawej stronie wedzona w starej wedzarni dziadka ktora jest poprostu skrecana z 4 blach z paleniskiem bezposrednio przy wedzarni. Wymiary wedzarni w podstawie to ok 1 x1.2m, wysokos ok 1.6m. Rozmiar paleniska ok 50x40cm i wysokosc 20. Obydwie kielbasy zrobione w tym samym czasie z tego samego miesa, jelita wieprzowe 28-32mm. Konsystencja kielbasy po lewej bardzo krucha, wrecz rozpadajaca sie, kolor jak na zdjeciu. Kielbasa po prawej jest ladna, zzbita i marozowy kolor pomimo ze uzywana byla tylko sol kuchenna. Czy ktos sie spotkal juz z takim zjawiskiem? Bede wdzieczny za kazda podpowiedz. Pozdrawiam