Skocz do zawartości

Kamiruu

Użytkownicy
  • Postów

    4
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Tsurui

Osiągnięcia Kamiruu

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Ogolnie nie chodzi mi o wszystkie jakies mikroby. Nie jestem jakis paniczny jesli chodzi o sterylizacje. Bardziej mi chodzi o realne zagrozenia jak np wlosnica czy salmonella ktore sa realnym zagrozeniem a obrobka termiczna to wybija. Czy np mielonki pazone w tej temp 72+ sa juz w srodku dogotowame. nie wiem jak to nazwac , ale czy nie sa surowe nawet w srodku ?
  2. Ok , dzieki napewno sprawdze wszystkie przepisy. Ale nie moglem na forum znalezc satysfakcjonujacej mnie odpowiedzi. A mianowicie np czy w parzenie przez 1,5 godziny w temp 75 stopni zabija szkodliwe zyjatka w miesie. I to samo z suszonymi dojzewajacymi kielbasami . Pozdrawiam.
  3. wszystkie możesz je piec. sparzyć , długo dojrzewać................. Moze zalezy od regionu. Ale Jak sprobowalem troche surowego wieprzowego mielonego miesa czy dobrze przyprawione to becki od zony dostalem , ze zaraz umre. Ze surowej wieprzowiny czy drobiu nie mozna. Ale czy taka kielbasa dojrzewajaca jak w przepisie z linku bedzie bezpieczna? nawet jesli mieso ktorego uzylem mogloby miec jakies pasozyty ?
  4. Witam, chcialbym sie dowiedziec co nie co na temat bezpieczenstwa w robieniu roznego rodzajow przetworow miesnych. Mieszkam w Japonii i tutaj wieprzowiny czy drobiu surowego sie nie je dlatego tez nie kladzie sie ogromnego nacisku na badanie tego miesa. Chcialem zaczac robic dla siebie roznego rodzaju miesne przetwory, konserwy, mielonki, kielbasy. Ale troche sie boje o bezpieczenstwo. Znalazlem przepis na mielonke z butelki i chcialem na pierwszy raz zrobic wlasnie to. Jako , ze na razie nie moge nigdzie dostac oslonek. Mieso wedlug przepisu jest parzone 1,5 godziny w wodzie o temp 75* , czy taki czas w takiej temperaturze wybije wszystkie bakterie, patogeny w miesie i bedzie to w 100% bezpieczne do jedzenia? Jakie inne wedliny , kielbasy moge robic? Chcialem zrobic takze kielbase z tego przepisu http://straga.pl/wyroby-domowe/mielonka-dojrzewajaca-kielbasa-mielona-suszona/ aczkolwiek jest ona tylko suszona, czyli mieso w dalszym ciagu jest surowe. Czy takie suszenie , dojzewanie zabija niebezpieczne zyjatka w miesie ? Prosze o w miare mozliwosci szybka odpowiedz i Pozdrawiam.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.