Skocz do zawartości

SQTEK

Użytkownicy
  • Postów

    9
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    W-M

Osiągnięcia SQTEK

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Dziś wędzę (w borniaku) drugą porcję kabanosów. Tym razem zmierzyłem temp w środku. Po 30 min podpiekania przy pełnym otwarciu szyberka doszedłem do 60 stopni. Także przymknąłem szyber i czekam. Edit: minęło kolejne pół godziny i dopiero mam 68. Czas wyjmować.
  2. Jeszcze gorące dziękuję za przepis i pomoc.
  3. Pytanie. Podpiekanie w 90stopniach to czas liczycie od momentu gdy temperatura w wędzarni osiągnie 90 stopni czy od momentu gdy zaczniecie podnosić temp?
  4. SQTEK

    Wybór nadziewarki.

    Hmm kurcze w takim razie słabo szukałem. A tak przy okazji to czy macie namiary na jakieś mocowania do nadziewarki royal? Chodzi mi o mocowanie do blatu. Czy raczej to już we własnym zakresie robić?
  5. SQTEK

    Wybór nadziewarki.

    Gdyby ktoś poszukiwał (tak jak ja) węższego lejka (do kabanosów) do nadziewarki Royal to mogę podzielić się informacją, ze znalazłem w sklepie http://www.sklep-masarski.pl/dodatkowy-lejek-do-nadziewarki-12mm-p-569.htmlMam nadzieję, że wrzucenie linku nie naruszy regulaminu, a informacja taka przyda się komuś. Oryginalny lejek ma 16mm i do tych najmniejszych i średnich jelit baranich się praktycznie nie nadaje. Osłonek na parówki tych zwiniętych także nie dało się dobrze nałożyć na oryginalny lejek. Z tym problem zniknął.
  6. SQTEK

    Wybór nadziewarki.

    Witam. Od jakiegoś czasu bawię się w robienie wędlin. Przyszedł czas na zakup nadziewarki. Padło na 5kg pionową. Kwestia teraz tylko co wybrać Hendi czy Royal. Za Royal przemawiają do mnie metalowe lejki. Czy poza tym różnią się czymś te dwie maszyny? Za to na stronie hendi są dwie nadziewarki 5kg ale znacząco różnią się ceną. Nie mogę dojść dlaczego. Będę wdzięczny za pomoc w wyborze.
  7. Czy ktoś się orientuje czy wersja UW-150 od wersji UWS-150 różni się tylko tym, że z zewnątrz jest ze stali nierdzewnej czy ma jeszcze jakieś zmiany w konstrukcji?
  8. Przy tej ilości to 150 mała -ja w 150 wędze cały rok -15 - 18 nie było problemu Ta ilość była tylko taka ze względu na wielkość beczki i szkoda było na pusto grzać. W małej mogę częściej mniejsze porcje robić. A wędzarnię masz na powietrzu czy gdzieś w budynku?
  9. Witam. Czytam forum już od jakiegoś czasu ale dziś postanowiłem się zarejestrować i przywitać. Gdzieś po drodze widziałem info, że Borniak UW70 nie radzi sobie w temperaturach ujemnych na dworze (nie można przypiec wędlin w 90 stopniach). Czy mógłby ktoś mi tą informację zweryfikować? Stoję przed wyborem zakupu wędzarni, a chciałbym też móc wędzić zimą. Do tej pory używałem beczki ale nieocieplona jest bardzo niestabilna, szczególnie zimą, ale i nie mam za bardzo miejsca do wędzenia. Mogę przy okazji pochwalić się swoimi początkującymi efektami wędzenia.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.