Skocz do zawartości

JanekWD

Użytkownicy
  • Postów

    5
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Opolskie

Ostatnie wizyty

98 wyświetleń profilu

Osiągnięcia JanekWD

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. W poprzednim poście podałem podstawę prawną, żeby nie było wątpliwości. Uważam, że taka forma dyskusji jest najlepsza, gdyż przekazywanie zasłyszanych lub nieaktualnych informacji wprowadza tylko zamieszanie. Uproszczona wersja projektu weszła w 2013 r. razem z nowym rozporządzeniem Min. Rol. w sprawie projektu. W 2018 r. została zmieniona ustawa o produktach pochodzenia zwierzęcego i od tamtej pory projekt nie jest wymagany ani dla RHD, ani dla SB, ani dla Mola. Oczywiście, że RHD to nie MOL, tyle, że wymagania dla pomieszczeń i wyposażenia (to co chyba najbardziej wszystkich interesuje) są takie same i tu i tu i znajdują się (jak sam napisałeś) w rozporządzeniu 852/2004. Podobnie procedura rejestracji Mola, RHD i SB jest taka sama i nie wymaga opracowania projektu a jedynie złożenia wniosku o rejestrację. Jak już pisałem różnice dotyczą innych obszarów np.: ubezpieczenia, podatków, rodzaju i pochodzenia surowców, zakresu produkcji i wielkości sprzedaży, możliwości zatrudniania pracowników itp.
  2. Ustawa z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego: Art.19.1. Podmioty zamierzające prowadzić działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przed uzyskaniem pozwolenia na budowę zakładu są obowiązane: 1)sporządzić projekt technologiczny zakładu i przesłać go wraz z wnioskiem o zatwierdzenie tego projektu powiatowemu lekarzowi weterynarii właściwemu ze względu na planowane miejsce prowadzenia tej działalności; 2)powiadomić pisemnie powiatowego lekarza weterynarii, o którym mowa wpkt1, o zakresie i wielkości produkcji oraz rodzaju produktów pochodzenia zwierzęcego, które mają być produkowane w tym zakładzie. 4.Przepisów ust.1 i 2 nie stosuje się do statków rybackich, w tym statków przetwórni i statków zamrażalni, gospodarstw, na terenie których dokonuje się uboju zwierząt w celu pozyskania mięsa na użytek własny, oraz podmiotów zamierzających prowadzić działalność w zakresie transportu lub produkcji podstawowej, lub rolniczego handlu detalicznego produktami pochodzenia zwierzęcego lub żywnością, o której mowa wart.6 ust.1pkt 2 lit.b, lub sprzedaży bezpośredniej, lub działalność marginalną, lokalną i ograniczoną, o której mowa wart.1ust.5 lit.b (ii) rozporządzenia nr 853/2004. Najlepiej opierać się na prawie, z powyższego wprost wynika, że projektu nie trzeba uzgadniać czy zatwierdzać u PLW. Odmienne przepisy dla Mola i RHD obowiązują w zakresie opodatkowania, używanych surowców, możliwości sprzedaży, zatrudniania pracowników, ubezpieczenia (krus) itp. Wymagania dla obiektu produkcyjnego oraz procesu rejestracji są takie same dla RHD jak i dla MOLa. Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 10 września 2019 r. w sprawie przedsięwzięć mogących znacząco oddziaływać na środowisko § 3. 1. Do przedsięwzięć mogących potencjalnie znacząco oddziaływać na środowisko zalicza się następujące rodzaje przedsięwzięć: 93) instalacje do przetwórstwa owoców, warzyw, ryb lub produktów pochodzenia zwierzęcego, z wyłączeniem tłuszczów zwierzęcych, o zdolności produkcyjnej nie mniejszej niż 50 t na rok Czyli zakłady o zdolności produkcyjnej mniejszej niż 50 t/rok nawet potencjalnie nie wpływają znacząco na środowisko, a więc nie wymagają uzyskania decyzji. Ustawa z dnia 7lipca 1994r.Prawo budowlane Art.71.1. Przez zmianę sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części rozumie się w szczególności: 2) podjęcie bądź zaniechanie w obiekcie budowlanym lub jego części działalności zmieniającej warunki: bezpieczeństwa pożarowego, powodziowego, pracy,zdrowotne, higieniczno-sanitarne, ochrony środowiska bądź wielkość lub układ obciążeń. Adaptując np.: budynki gospodarcze należy dokonać zmiany sposobu użytkowania. Wtedy zwykle jest potrzebny projekt technologiczny ale zaopiniowany przez Sanepid (lub rzeczoznawcę) a nie PLW. A co powiesz na to: ROZPORZĄDZENIE (WE) NR 852/2004 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 29 kwietnia 2004 r.w sprawie higieny środków spożywczych ZAŁĄCZNIK II ROZDZIAŁ III WYMAGANIA DOTYCZĄCE (...) POMIESZCZEŃ UŻYWANYCH GŁÓWNIE JAKO PRYWATNE DOMY MIESZKALNE, ALE GDZIE REGULARNIE PRZYGOTOWUJE SIĘ ŻYWNOŚĆ W CELU WPROWADZANIA DO OBROTU albo to: Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 grudnia 2019 r. w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw § 2. Podmiot prowadzący rzeźnię rolniczą zapewnia, że: 12) rzeźnia rolnicza składa się z co najmniej jednego pomieszczenia, przy czym to samo pomieszczenie może być wykorzystywane do przeprowadzania [wymienionych tam czynności - przyp. własny] – pod warunkiem że czynności te są wykonywane w odrębnym miejscu albo w innym czasie, w sposób uniemożliwiający zanieczyszczenie mięsa. Wszystkie wymagania dla pomieszczeń zawarte są w w/w rozporządzeniu 852/2004 w załączniku II, rozdziale I i II. Wymagania dotyczą jednakowo Mola, RHD i nawet zakładu unijnego, dlatego należy je zastosować odpowiednio do wielkości i zakresu produkcji. Dlatego napisałem, że pytanie jak ma wyglądać mol jest zbyt ogólne. To tak jakby zapytać jaki najlepiej kupić samochód?- to zależy czy chcesz wozić piach, czy pojeździć z kolegami po błocie, czy z żoną do kościoła, a może masz firmę pogrzebową i musisz zawieźć nieboszczyka na cmentarz. Ja mam dwa pomieszczenia i dwie chłodnie w budynku gospodarczym, "strefę socjalną" załatwia dom, "strefę mycia sprzętu i pojemników" stanowi stół z basenem 1-komorowym 100x70. Znajomy podobnie ma 2 pomieszczenia (na oko 25 m2), w których piecze prosiaki (i bez chłodni bo wydaje bezpośrednio po upieczeniu) i też nie ma szatni przepustowej z prysznicem, ani automatycznej śluzy sanitarnej do mycia butów i rąk, ani laboratorium zakładowego Jeśli chodzi o sprzęt, wymagania zawarte są w rozporządzeniu 852/2004 w załączniku II w rozdziale V. Jak widzicie wybór modelu danego urządzenia zależy wyłącznie od wizji i zasobności portfela inwestora, można kupić wilka o wydajności 3000 kg/h, albo zwykłego zelmerka, a tradycjonaliści mogą kręcić korbą
  3. Zacznę od odpowiedzi na post Szczepana: Adaptując istniejące pomieszczenia lub budując nowy obiekt trzeba mieć, choćby w głowie, jakiś plan/pomysł/koncepcję na to, jak to ma wyglądać. Potocznie nazywa się to projektem i w tym sensie projekt warto mieć. Nie oznacza to jednak, że trzeba sporządzić projekt technologiczny zgodny z rozporządzeniem Min. Rol., ani że trzeba projekt zatwierdzać u PLW. Działalność typu MLO, SB czy RHD nie wymaga opracowania i zatwierdzania projektu technologicznego. Wynika z tego prosty wniosek, że do rejestracji mola wystarczy złożenie wniosku o rejestrację działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej u właściwego terytorialnie PLW. Tyle formalności. Jak napisałem plan/koncepcję warto mieć aby zastanowić się, czy pomieszczenia będą spełniały ogólne warunki dla pomieszczeń, w których produkuje się żywność. To jest pierwszy krok. CDN.
  4. Kompleksowa odpowiedź na tak ogólne pytanie "jak otworzyć mola" wymagałaby opracowania średniej grubości książeczki. Proponuję, abyście zadawali konkretne pytania, a ja postaram się na nie odpowiedzieć. Może z czasem uzbiera się z tego materiał na skrypt. Na początek powiem, że nie ma ustalonej minimalnej powierzchni mola. Po prostu w większych pomieszczeniach da się zrobić więcej, w mniejszych mniej (tak jak z gotowaniem w dużym i małym garnku).
  5. Witam, mam takiego MOL-a i wiem jak to zrobić
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.